Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.
Vizita lui Putin la Ankara a fost cea de-a cincea întrevedere între preşedinţii Rusiei şi Turciei în cursul acestui an, potrivit site-ului agenţiei de ştiri Reuters.
Liderul de la Kremlin a declarat că a discutat cu Erdogan despre referendumul proindependenţă din regiunea autonomă Kurdistan din Irak, însă a refuzat să precizeze care este părerea sa în legătură cu acest subiect, afirmând că poziţia Rusiei este bine cunoscută.
Într-un comunicat din data de 27 septembrie, Ministerul rus de Externe a transmis că Moscova respectă „aspiraţiile naţionale” ale kurzilor, însă susţine suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Irakului.
Vizita lui Vladimir Putin în Turcia vine pe fondul îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale ruso-turce. Relaţiile dintre cele două state se degradaseră puternic după ce aviaţia turcă a doborât, în 2015, un avion militar rusesc ce a intrat în spaţiul aerian al Turciei. În plus, Rusia şi Turcia au susţinut tabere diferite în conflictul din Siria.
În prezent, Rusia, Turcia şi Iranul lucrează la crearea unor noi zone de securitate în Siria, care ar trebui să contribuie la reducerea intensităţii conflictului.