Vladimir Putin revine la Kremlin pe fondul contestării

Liderul rus Vladimir Putin revine luni la Kremlin, pentru un al treilea mandat prezidenţial, după o mişcare de contestare fără precedent de la sosirea sa la putere în 1999 şi o opoziţie care se teme de înăsprirea regimului.

Urmărește
436 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin revine la Kremlin pe fondul contestării

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ales la 4 martie cu aproape 64 la sută din voturi, în urma unui scrutin marcat de fraude potrivit opoziţiei, Putin va depune jurământul în fastuoasa sală Sfântul Gheorghe de la Kremlin, palatul prezidenţial pe care l-a părăsit în 2008 pentru a deveni prim-ministru, deoarece nu putea efectua un al treilea mandat consecutiv de preşedinte, potrivit Constituţiei.

Fostul agent KGB i-a lăsat atunci postul de şef al statului unui subordonat, Dmitri Medvedev, care urmează acum să devină premierul său, un "tandem" care pare să se instaleze pentru mult timp la putere.

Revenirea lui Putin la Kremlin va fi sărbătorită cu fast alături de peste 2.000 de invitaţi ruşi şi străini, în special fostul preşedinte al Consiliului italian Silvio Berlusconi şi fostul cancelar german Gerhard Schroeder, cu care liderul rus a păstrat relaţii amicale.

În timp ce primii opt ani ai preşedinţiei Putin (2000-2008) au fost marcaţi de reluarea controlului asupra ţării şi o anumită stabilitate, după anii liberali dar haotici ai mandatului lui Boris Elţîn, acest al treilea mandat, care va fi de şase ani, se anunţă mai dificil într-o societate în care setea de schimbări nu a mai fost niciodată atât de puternică de la destrămarea URSS în 1991.

După ce a dobândit un statut de "ţar" intangibil timp de un deceniu, Putin s-a regăsit la sfârşitul lui 2011 în faţa unui val de contestare inedită din partea populaţiei, care a ieşit în număr mare pe străzi pentru a denunţa fraudarea alegerilor şi corupţia din ţară.

Reţelele de socializare au jucat un rol preponderent în această contestare fără precedent. Mişcarea a fost declanşată de fraudele masive denunţate de observatori şi de opoziţie la alegerile legislative din decembrie, câştigate de partidul lui Putin, Rusia Unită.

După ce a adunat zeci de mii de persoane la mai multe manifestaţii din Moscova în perioada decembrie-martie, împotriva revenirii lui Putin la Kremlin, mobilizarea mişcării heteroclite inspirate în special de bloggerul anticorupţie Aleksei Navalnîi a scăzut, din cauza absenţei unui lider şi a unei veritabile strategii, conform analiştilor.

Opoziţia a făcut apel la o mare manifestaţie duminică, denumită "marşul milioanelor", care va fi un test pentru capacitatea sa de mobilizare înainte de învestirea preşedintelui ales.

Reprezentanţi ai opoziţiei se tem de o înăsprire a regimului odată cu revenirea lui Putin la Kremlin, care beneficiază în continuare de un sprijin important al populaţiei şi i-a criticat virulent pe detractorii săi, acuzându-i că sunt plătiţi din străinătate.

În faţa contestării, Putin le-a promis creşteri salariale profesorilor şi medicilor, precum şi ajutoare sociale considerabile până la sfârşitul mandatului său în 2018.

El a anunţat de asemenea un program de reînarmare fără precedent a ţării, în valoare de 590 de miliarde de euro până în 2020, şi creşteri de până la 300 la sută ale soldelor militarilor. Costul acestor măsuri este astronomic şi riscă să ruineze ţara dacă sunt puse în aplicare toate, potrivit experţilor.

Putin a mai promis să lupte împotriva declinului demografic şi să continue o politică externă "echilibrată ca în trecut".

Dar dacă nu răspunde aspiraţiilor de schimbare ale societăţii, Putin s-ar putea confrunta cu probleme serioase, avertizează experţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici