Vladimir Putin susţine că i-a propus lui Donald Trump posibilitatea achiziţionării de arme hipersonice dezvoltate de Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că i-a oferit omologului său american, Donald Trump, posibilitatea de a achiziţiona cele mai recente arme dezvoltate de Rusia, inclusiv sisteme de rachete hipersonice, în cadrul eforturilor de a resuscita discuţiile cu SUA pe tema echilibrului strategic, relatează agenţia de ştiri Bloomberg.

Urmărește
3482 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin susţine că i-a propus lui Donald Trump posibilitatea achiziţionării de arme hipersonice dezvoltate de Rusia

Vladimir Putin susţine că i-a oferit lui Donald Trump posibilitatea de a cumpăra arme hipersonice dezvoltate de Rusia

Chestiunea includerii noilor arme dezvoltate de Rusia în acordurile pe tema armelor strategice a apărut în cursul discuţiilor purtate cu preşedintele american la summitul Grupului celor 20 de ţări industrializate (G20), desfăşurat în Japonia, în luna iunie, a declarat Vladimir Putin, la  Forumul Economic Estic de la Vladivostok.
 
"I-am spus lui Donald, «dacă vrei, vă putem vinde vouă şi iată cum vom păstra imediat totul în echilibru»", a afirmat Putin, joi, la şedinţa plenară a evenimentului, la care au participat şi prim-miniştrii Indiei şi Japoniei. Partea americană susţine că va avea în curând astfel de arme, însă Putin a argumentat că "de ce să iroseşti bani atunci când noi am cheltuit deja şi putem obţine ceva pentru asta care să nu dăuneze securităţii noastre?"
 
Statele Unite nu au dat un răspuns la oferta liderului rus şi "rămân tăcute" în privinţa propunerilor Moscovei de limitare a cursei înarmării, a declarat preşedintele Vladimir Putin.
 
Afirmaţia liderului de la Kremlin vin într-un moment crucial în competiţia militară dintre Statele Unite şi Rusia. Administraţia Donald Trump tocmai a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF. Mai mult, există temeri că acordul Noul START (Tratatul pentru Limitarea Armelor Strategice), ultimul acord major ce limitează dezvoltarea forţelor nucleare, care va expira în 2021, nu va fi reînnoit după această dată.
 
În ultimii ani, în contextul acutizarii tensiunilor cu Occidentul, Rusia a dezvăluit că a început să dezvolte o serie de noi arme, inclusiv sisteme de arme hipersonice, rachete cu propulsie atomică sau drone nucleare subacvatice.
 
În pofida riscurilor şi a cheltuielilor asociate cu dezvoltarea de astfel de tehnologii, pentru preşedintele Vladimir Putin, care se confruntă cu o opoziţie crescândă în plan intern, dezvoltarea de noi arme este o parte cheie a argumentului că scopul său este să revendice pentru Rusia poziţia pe care Uniunea Sovietică o deţinea la nivel global ca superputere.
 

Taguri:
rusia,
sua,
armament

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici