- Home
- Externe
- MILANO, (16.10.2014, 13:20)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vladimir Putin, "vedeta" Summitului Europa-Asia de la Milano
Vladimir Putin este considerat vedeta Summitului Europa-Asia care începe joi la Milano, în Italia, unde preşedintele rus şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko urmează să se întâlnească vineri dimineaţa, în prezenţa principalilior lideri europeni.
Urmărește
1012 afișări
Vladimir Putin, "vedeta" Summitului Europa-Asia de la Milano (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La ASEM, Forumul dintre Europa şi Asia, participă reprezentanţi din aproximativ 50 de ţări, care vor discuta despre cooperarea economică şi schimburile comerciale. Însă întâlnirea între liderii celor două foste membre ale Uniunii Sovietice este cel mai urmărit eveniment, în timp ce confruntări armate continuă să devasteze estul Ucrainei, în pofida armistiţiului încheiat în septembrie şi unei oarecare destinderi diplomatice.
Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat marţi la Paris începerea unei retrageri a trupelor ruseşti atât din zona de frontieră, cât şi din Ucraina, în contextul în care Moscova dezminte cu regularitate că a trimis forţe pe teritoriul ucrainean. Însă luptele dintre separatişti proruşi şi forţele ucrainene continuă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Trupele se retrag, echipamentul greu urmează să fie retras, iar frontiera să fie controlată şi securizată", a declarat Kerry după întâlnirea la Paris cu omologul său rus Serghei Lavrov, subliniind că un "anumit număr" de condiţii prealabile anulării sancţiunilor impuse Rusiei sunt pe cale să fie puse în practică.
Putin va discuta cu cancelarul german Angela Merkel, cu care Rusia vrea să evoce atât situaţia din Ucraina, cât şi problema "aprovizionării fără întrerupere cu gaze naturale a Europei înaintea toamnei şi iernii", a declarat Iuri Uşakov, un consilier al preşedintelui rus.
Întâlnirea de vineri între preşedinţii rus şi ucrainean, care s-au întâlnit ultima oară la sfârşitul lui august la Minsk, în Belarus, va avea loc în prezenţa mai multor lideri europeni, între care cancelarul Merkel, preşedintele francez François Hollande, premierul britanic David Cameron, premierul italian Matteo Renzi - care va prezida reuniunea, şi reprezentanţii Uniunii Europene (UE) Jose Manuel Barroso şi Herman Van Rompuy.
Rusia vrea să discute în cadrul acestei reuniuni despre "motivele şi originile conflictului" din Ucraina şi despre "perspectivele procesului de pace", a anunţat Uşakov.
Acest mini-summit de la Milano aminteşte de cel de la 6 iunie, când liderii francez, german, rus şi ucrainean au discutat despre conflict, în timpul marcării a 70 de ani de la Debarcarea aliată în Normandia.
În afară de Ucraina, o serie de subiecte reprezintă tot atâtea puncte de fricţiune potenţială între europeni şi anumite ţări asiatice.
Malaysia nu a obţinut încă explicaţii oficiale cu privire la distrugerea în spaţiul aerian al Ucrainei a unui avion aparţinând companiei Malaysia Airlines în iulie, o catastrofă în care au pierit aproape 300 de oameni. Kievul şi insurgenţii se acuză reciproc că l-au doborât. Washingtonul a acuzat Rusia că le-a furnizat rebelilor o rachetă cu care ar fi distrus aeronava. Moscova dezminte în mod categoric şi evocă o responsabilitate a Kievului.
Japonia, una dintre puţinele ţări asiatice care au decis să impună sancţiuni Rusiei, se confruntă în continuare cu tensiuni cu China care, în schimb, rămâne unul dintre aliaţii de bază ai Rusiei.
"Suntem parteneri naturali, aliaţi naturali", a declarat marţi preşedintele rus, evocând China, cu care ţara sa a semnat recent mai multe contracte economice importante.
Ţările membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) au, în schimb, mai multe conflicte teritoriale cu China, care le tensionează relaţiile de mai mulţi ani.
Pentru ţările membre ale ASEAN, unul dintre subiectele centrale va fi atitudinea europenilor faţă de negocierile în curs asupra încheierii unui acord de liber-schimb între cele două blocuri.
Aceste negocieri, demarate în 2007, au fost suspendate, iar europenii sunt puţin dispuşi să le reia atât timp cât Myanmar, o ţară membră ASEAN, rămâne sub jugul militar.
Însă implementarea unor reforme recente în Myanmar schimbă un pic datele problemei, iar ASEAN va încerca să determine o avansare în acest dosar.
Thailanda, membră ASEAN, va profita la rândul său de summit pentru a reveni pe scena internaţională, după lovitura de stat a lui Prayut Chan-O-Cha, şeful juntei militare thailandeze.
Este vorba despre prima vizită oficială în Occident pe care acesta o efectuează de la lovitura de stat de la 22 mai.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe