- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vlahii din Serbia, recunoscuţi ca minoritate naţională de către guvernul de la Belgrad
Etnicii români din estul Serbiei au obţinut recunoaşterea statutului de minoritate naţională de către Guvernul de la Belgrad, limba română fiind recunoscută ca limba lor maternă, relatează pagina în limba română a BBC News Online.
Consiliul Naţional al Vlahilor, numit şi Consiliul Naţional al Rumânilor, care reprezintă etnicii români din estul Serbiei, a fost înfiinţat în anul 2006, conform prevederilor legale, după modelul celorlalte minorităţi naţionale din Serbia.
Cu toate acestea, vlahilor li s-a refuzat recunoaşterea oficială a statutului de minoritate naţională de către fostul guvern de la Belgrad, condus tot de actualul premier, Voislav Koştuniţa, pe motiv că în documentele de constituire era menţionat că limba română este limba acestei comunităţi, susţin liderii vlahi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Noul Guvern sârb, influenţat puternic de susţinătorii preşedintelui Boris Tadici, din Partidul Democrat, a decis în schimb recunoaşterea vlahilor ca minoritate naţională şi acceptarea limbii române ca limba lor maternă, precizează BBC. Potrivit sursei citate, această schimbare de politică s-ar datora, în parte, faptului că vlahii au susţinut la ultimele alegeri Partidul Democrat, proeuropean, al preşedintelui Tadici.
Recunoaşterea oficială a minorităţii românilor din estul Serbiei presupune că aceştia vor primi o alocaţie anuală de 70.000 de euro din partea statului sârb, pentru promovarea limbii materne şi a culturii.
Conform legii, studiul limbii române ar putea fi introdus pentru prima oară în istorie în şcolile din sudul Dunării, unde vlahii-români sunt majoritari, adaugă BBC.
În Serbia există, separat, şi minoritatea românilor din provincia Voivodina, la nord de Dunăre. Spre deosebire de vlahi, însă, etnicii români din această zonă s-au bucurat de toate drepturile care decurg din recunoaşterea statutului de minoritate naţională, încă de pe vremea Imperiului Austro-Ungar, subliniază sursa citată.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO