Voinţa politică privind situaţia romilor lipseşte pentru că această problemă nu aduce voturi

Voinţa politică privind soluţionarea problemelor romilor lipseşte, în principal din cauză că atenţia sau fondurile acordate în această direcţie nu aduc voturi, afirmă un avocat bulgar în domeniul drepturilor omului, citat de publicaţia The Economist.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului Voinţa politică privind situaţia romilor lipseşte pentru că această problemă nu aduce voturi

Voinţa politică privind situaţia romilor lipseşte pentru că această problemă nu aduce voturi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Niciun politician nu a câştigat niciodată nimic din abordarea integrării romilor", a declarat Ivan Ivanov, un avocat bulgar în domeniul drepturilor omului, care conduce Biroul European de Informare despre Romi, o instituţie de lobby cu sediul la Bruxelles. În opinia acestuia, politicile de integrare a romilor nu au funcţionat în nicio ţară europeană. El sugerează că guvernele naţionale ar trebui degrevate de această responsabilitate, optând pentru crearea unei politici europene comune în acest domeniu.

În noile ţări ale Uniunii Europene (UE), o parte importantă a publicului, şi nu doar extrema-dreaptă, susţine deportarea a zeci de romi şomeri, imigranţi ilegali în Franţa şi Italia, afirmă publicaţia, adăugând că "aceste persoane îi percep pe romi ca fiind imposibil de educat, hoţi care trebuie să fie segregaţi, să nu fie incluşi în rândul societăţii". Partidul Jobbik (de extrem-dreapta) din Ungaria a "aplaudat" acţiunile Parisului şi vrea ca romii să fie internaţi şi deposedaţi de cetăţenie dacă nu acceptă normele sociale.

Corneliu Vadim Tudor, un politician român de extremă-dreapta, este citat luând Franţa peste picior, întrebând Parisul de ce nu-i trimite pe romi înapoi "în ţara lor, India". La rândul său, preşedintele român, Traian Băsescu, este citat afirmând că Franţa trebuie să stopeze expulzările, dar şi că ţiganii trebuie să îşi trimită copiii la şcoală, nu la cerşit.

Doar câţiva politicieni din Europa de Est au condamnat acţiunile Franţei. Ministrul ceh al Afacerilor Externe, Karel Schwarzenberg, a afirmat că aceste acţiuni sunt impregnate de rasism, iar Guvernul ungar a anunţat că va acorda problemei romilor un rol important în cadrul preşedinţiei ungare a Uniunii. În schimb, Guvernul României nu a condamnat tratamentul aplicat de francezi cetăţenilor săi, în pofida faptului că Parlamentul a făcut acest lucru miercuri.

Tonul utilizat în Europa de Est este pesimist, comentează publicaţia. "Est-europenii îşi amintesc (prin această polemică) de integrarea socială cu forţa din perioada comunistă, când adopţia şi trimiterea copiilor la orfelinate erau obligatorii, dar şi de sterilizarea forţată, în anumite ţări, (...) şi arestarea nomazilor şi cerşetorilor", comentează The Economist, adăugând că, în opinia est-europenilor, "dacă toate aceste (măsuri comuniste) nu au îmbunătăţit situaţia, măsuri democratice, mult mai blânde, au o şansă şi mai redusă să funcţioneze".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici