„Comisia de Apel este de părere că interesul solicitantului (…) trebuie să prevaleze asupra unor posibile tulburări sociale şi riscuri cauzate de o eliberare condiţionată”, informează RJS.
Totuşi, secretarul olandez al Justiţiei, Fred Teeven, care urmează să ia o decizie finală, a declarat că nu va ţine neapărat cont de avizul Consiliului. El va anunţa decizia sa până luni, la ora 10.00 (11.00, ora României).
Activist pentru drepturile animalelor, Volkert van der Graaf a fost condamnat, în 2003, la 18 ani de închisoare pentru asasinarea lui Pim Fortuyn, pe 6 mai 2002, la Hilversum, în centrul Olandei, cu câteva zile înainte de alegerile legislative.
Eliberarea condiţionată poate fi acordată unui deţinut care a ispăşit două treimi din pedeapsa sa, însă Van der Graaf, în vârstă de 44 de ani, a solicitat-o mai devreme de acest termen.
Potrivit RSJ, o eliberare condiţionată, în cadrul căreia deţinutul primeşte treptat mai multă libertate, poate fi o cale bună pentru a-l reintegra pe Volkert van der Graaf în societate.
„Deşi RSJ a luat o astfel de decizie, asta nu înseamnă că Van der Graaf va fi eliberat condiţionat”, a afirmat Fred Teeven, adăugând că va lua în considerare posibile „tulburări ale ordinii publice”, care ar putea provocate de o eliberare condiţionată a lui Van der Graaf.
Fost profesor de sociologie, Pim Fortuyn a atacat în repetate rânduri religia islamică, pe care a calificat-o drept „retrogradă”.
În timpul procesului său, asasinul a declarat l-a ucis pe Fortuyn pentru că a vrut să apere „grupurile sociale mai vulnerabile”, în special imigranţi musulmani şi solicitanţi de azil.
Deputatul de extremă dreaptă Geert Wilders este considerat drept succesor al lui Pim Fortuyn, care a murit la vârsta de 54 de ani.