Voronin cere Bucureştiului să nu mai acorde paşapoarte româneşti moldovenilor

Preşedintele moldovean în exerciţiu, Vladimir Voronin, a acuzat sâmbătă Uniunea Europeană că ridică o "cortină de fier" pentru a ţine la distanţă Republica Moldova, ţara cea mai săracă din Europa, şi a cerut Bucureştiului să nu mai distribuie paşapoarte româneşti moldovenilor.

Urmărește
43 afișări
Imaginea articolului Voronin cere Bucureştiului să nu mai acorde paşapoarte româneşti moldovenilor

Voronin cere Bucureştiului să nu mai acorde paşapoarte româneşti moldovenilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cortina de fier dintre ţara noastră şi UE, de-a lungul frontierei româno-moldovene, şi acordarea cetăţeniei române sunt sursele unui pericol grav pentru Republica Moldova şi pentru stabilitatea regională", a declarat el într-un interviu acordat agenţiei ruse Itar-Tass.

"UE trebuie să reglementeze cât mai repede posibil problema liberalizării regimului de vize cu Republica Moldova", a adăugat Voronin.

Republica Moldova, fostă republică sovietică românofonă, are relaţii tensionate cu România, ţară membră UE, pe care o acuză de veleităţi hegemonice şi ingerinţă în afacerile sale interne.

Voronin a acuzat România că accentuează problemele de identitate al Republicii Moldova, a cărei regiune situată la est de fluviul Nistru şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, pentru a forma Transnistria, teritoriu cu majoritate rusofonă.

"România nu trebuie să se folosească de poziţia sa în cadrul UE pentru a corupe cetăţenii moldoveni cu paşapoarte şi pentru a aprofunda scindarea, de către Nistru, a societăţii noastre", a declarat preşedintele moldovean.

Obţinerea paşaportului românesc este un mijloc pe care moldovenii l-au găsit pentru a emigra din propria ţară, considerată cea mai săracă din Europa, şi pentru a-şi găsi de muncă în străinătate, în timp ce obţin cu greutate vize pentru a merge în Europa occidentală.

Chişinăul a reintrodus vizele cu România şi l-a expulzat pe ambasadorul acesteia în Republica Moldova după revoltele din aprilie, împotriva victoriei zdrobitoare în alegerile legislative a Partidului Comunist al lui Voronin.

De atunci, ţara a plonjat într-o criză politică. Deoarece Partidul Comuniştilor mai avea nevoie de un deputat pentru a întruni majoritatea parlamentară de trei cincimi necesară pentru alegerea noului preşedinte al ţării, Voronin a fost nevoit să dizolve Parlamentul. Un nou scrutin este prevăzut pentru 29 iulie.

Voronin, aflat la putere din 2001, nu poate să se prezinte pentru un al treilea mandat prezidenţial.

Aceste declaraţii intervin în timp ce preşedintele moldovean este aşteptat la Moscova luni, pentru o vizită de lucru. Voronin a "mulţumit" Rusiei pentru susţinerea acordată în timpul protestelor din aprilie, diplomaţia rusă criticând politica română faţă de Republica Moldova.

Vladimir Voronin a oscilat, din 2001, între o politică prorusă şi o apropiere de UE, în speranţa de a rezolva problema Transnistriei şi în scopul de a obţine ajutorul necesar pentru a scoate ţara din sărăcie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici