Voronin, convins că "Moldova îşi va bucura partenerii europeni cu veşti bune"

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, şi-a exprimat convingerea că "Moldova îşi va bucura partenerii europeni cu veşti bune", recunoscând însă, într-un discurs susţinut sâmbătă la conferinţa pentru securitate de la Munchen, că "s-ar părea că nu există motive pentru o asemenea siguranţă".

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Voronin, convins că "Moldova îşi va bucura partenerii europeni cu veşti bune"

Voronin, convins că "Moldova îşi va bucura partenerii europeni cu veşti bune"

Voronin consideră că "politica euroterapiei" s-a dovedit benefică pentru Republica Moldova, iar Transnistria a avut de câştigat de pe urma apropierii Chişinăului de Uniunea Europeană. Propunând pentru acest proces termenul de "reglementare prin euromodernizare", el a apreciat că rezolvarea crizei devine tot mai posibilă, a vorbit despre "reacţii creatoare" şi a prezentat o imagine a Moldovei unificate, care îşi păstrează statutul de ţară neutră, dispune de forţe de menţinere a păcii şi acces pe pieţele europene şi din Comunitatea Statelor Independente.

În discursul susţinut la Munchen, el a afirmat că "războaiele informaţionale, interpretările divergente privind identitatea statală şi naţională a Moldovei" par a pune această ţară "sub un mare semn de întrebare".

"Constatăm, cu părere de rău, că, atunci cînd vine vorba de Moldova, se repun pe tapet cele mai perimate doctrine geopolitice şi cele mai extravagante scenarii de viitor. Moldova este suspectată că s-ar afla într-o înţelegere asimetrică sau alta. Şi, adesea, mulţi văd numai în aceasta una din soluţiile definitive pentru principala problemă a statalităţii moldoveneşti", a spus el, conform transcrierii discursului de la Munchen, publicată de pagina electronică a agenţiei Moldpres.

Apreciind că "o atare atmosferă necesită o reacţie adecvată" şi chiar "creatoare", Voronin a afirmat că metodele folosite în alte zone de conflict nu sunt aplicabile în Republica Moldova, care respinge soluţiile asimetrice, fiind "un teritoriu al conlucrării şi al compromisului".

El şi-a prezentat ţara drept stat care face parte din Europa de Est, dar şi din Europa de Sud-Est, o ţară care depune eforturi susţinute pentru aderarea la UE, care îmbină "moştenirea culturală latino-romană cu moştenirea slavă şi turcică", dar care nu a fost "niciodată zguduită de conflicte interetnice". Pentru Voronin, Republica Moldova "este Europa, chiar dacă într-o formă miniaturală, dar, totodată, crestomatică - mozaicală, bazată pe îmbinarea diferitelor valori, pe toleranţă şi pe deschidere".

"Politica euroterapiei s-a dovedit a fi pentru Moldova cel mai bun remediu", a spus Voronin, apreciind că aceasta a consolidat societatea şi "i-a sporit imunitatea faţă de orice acţiuni din exterior", dar a adus şi regiunea transnistreană "în albia comerţului exterior legal".

Preşedintele moldovean consideră că, pe baza exemplului R.Moldova, apare un nou model de reglementare a conflictelor, un nou mecanism de restabilire a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale, considerând că acesta poate fi denumit "reglementare prin euromodernizare".

Voronin a reamintit că neutralitatea ţării sale "este consfinţită de nădejde în Constituţie", dar Republica Moldova colaborează "activ şi prodigios cu NATO pe mai multe direcţii". El a apreciat că modalităţile de asigurare a securităţii nu se limitează la participarea la blocuri militare, dând ca exemplu în acest sens situaţia Irlandei, Suediei, Austriei, Finlandei, Ciprului şi Maltei.

Preşedintele moldovean consideră că ţara sa nu are nevoie de garanţii politice externe ale statului de neutralitate şi "înţelege foarte bine" că asemenea garanţii nu există, dar are nevoie de recunoaşterea internaţională a statutului său. În acest sens, el pledează pentru "demilitarizarea părţilor în conflict, unirea resurselor lor umane, transformarea forţelor lor armate în contingente profesioniste, pregătite să îndeplinească doar funcţii pacificatoare", aceste principii putând constitui premisa pentru rezolvarea problemei transnistrene. El a reluat "o teză destul de principială", conform căreia forţele armate ale Moldovei unificate nu pot fi decât forţe de menţinere a păcii.

Afirmând că mediatorii sunt de acord cu faptul că Transnistria poate obţine un statut "garantat temeinic" doar în cadrul unui stat unitar, Voronin a apreciat că depăşirea "situaţiei problematice" din Moldova pare tot mai posibilă. El vede Moldova reunificată drept "o ţară democratică cu legislaţie liberală, o ţară ce a obţinut acces asimetric la pieţele Uniunii Europene, ce a păstrat zona de comerţ liber cu CSI, şi-a modernizat activ sistemul juridic după standardele europene, şi-a păstrat diversitatea naţională, culturală şi lingvistică", devenită "locul în care pot fi făcute investiţii interesante în economie şi în sfera umanitară".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici