El şi-a exprimat speranţa, într-un discurs televizat susţinut miercuri seară, ca, "mai devreme sau mai târziu", conducerea României să conştientizeze faptul că "timpul intrigilor geopolitice perimate a trecut", iar ţările europene depăşesc "de mai mult timp cu succes vechile obide istorice".
Prezentând "o viziune asupra relaţiilor moldo-române care ar putea fi acceptabilă pentru popoarele ambelor ţări", Voronin a oferit, ca model de parteneriat regional din care s-ar putea inspira România şi Republica Moldova, cel al Poloniei şi Ucrainei. Reamintind că şi Polonia a pierdut teritorii în favoarea fostei URSS, iar acestea fac parte din Ucraina în prezent, el a afirmat că "nimeni la Varşovia nu agită ideea revanşei, a pretenţiilor teritoriale faţă de Kiev" şi "nimeni nu încearcă să-i convertească pe ucraineni în polonezi, acordând populaţiei acestei ţări cetăţenie".
Voronin a adăugat că relaţiile dintre Polonia şi Ucraina sunt excelente, ca şi relaţiile dintre Polonia şi Lituania.
"În cazul României, însă, din păcate, se menţine o altă optică, care ne aruncă permanent în hăţişul spinos şi infinit al reproşurilor şi acuzaţiilor reciproce. Şi e păcat", a spus el.