Voronin: R.Moldova nu cere României un Tratat de frontieră special

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat vineri, într-un interviu acordat postului de radio Vocea Americii, că ţara sa nu pretinde României un Tratat de frontieră special, ci unul similar celor încheiate de Bucureşti cu alte state, relatează Omega, în pagina electronică.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Voronin: R.Moldova nu cere României un Tratat de frontieră special

Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderul de la Chişinău a explicat că declaraţiile preşedintelui român cu privire la inevitabilitatea dispariţiei statului moldovenesc "sunt inadmisibile pentru o ţară care este membră a Uniunii Europene şi a NATO".

Anterior, preşedintele Traian Băsescu reiterase poziţia oficială a României privind nerecunoaşterea frontierei cu R.Moldova. La 15 mai, Traian Băsescu declara că nu va semna cu Tratatul de frontieră cu Republica Moldova. "Cine îşi poate imagina că un şef al statului român va semna un tratat prin care să consfinţească Pactul Ribbentrop-Molotov? Numai o minte care nu înţelege ce înseamnă responsabilitatea şefului statului român", spunea el.

Republica Moldova este singura ţară vecină a României cu care Bucureştiul refuză semnarea tratatului de frontieră. Lungimea totală a graniţei moldo-române este de 681,3 kilometri.

Pe de altă parte, Vladimir Voronin a declarat, în acelaşi interviu, că "a lipsi Republica Moldova de democraţie ar însemna să laşi poporul acestei ţări fără statalitate". "Acest lucru îl spun eu - preşedintele Partidului Comuniştilor", a subliniat el.

El a reiterat succesul celor opt ani de guvernare a PCRM, afirmând că cea mai mare "bogăţie" a partidului o reprezintă oamenii. "Această bogăţie se preface în resurse doar atunci când aceşti oameni sunt uniţi de un sistem democratic, în care îşi asumă responsabilităţi pentru o decizie sau alta", a menţionat şeful statului moldovean.

"Poate tocmai din aceste motive în perioada de guvernare a PCRM au reapărut cele mai importante reforme democratice din ţară - înfiinţarea audiovizualului public, codificarea legislaţiei, consolidarea libertăţilor în gândirea naţională. Probleme sunt încă foarte multe. Mai avem pretenţii în privinţa activităţii noastre, dar nu trebuie să ne întoarcem de pe acest drum", a subliniat preşedintele moldovean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici