Voronin: Semnarea Memorandumului Kozak ar fi putut fi o tragedie pentru ţară

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a declarat că semnarea Memorandumului Kozak în anul 2003, în cadrul eforturilor de soluţionare a conflictului transnistrean, ar fi putut fi o tragedie pentru ţară, relatează Moldpres în pagina electronică.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului Voronin: Semnarea Memorandumului Kozak ar fi putut fi o tragedie pentru ţară

Voronin: Semnarea Memorandumului Kozak ar fi putut fi o tragedie pentru ţară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În Memorandumul Kozak nu se putea vedea calea de soluţionare a problemei reintegrării ţării, ci un impas, pe care noi nu l-am fi putut depăşi, a declarat Voronin în cursul unui interviu acordat postului de televiziune NIT, difuzat în cadrul emisiunii "Conversaţii cu preşedintele".

În opinia preşedintelui, semnarea documentului respectiv în anul 2003 ar fi fost o problemă cu mult mai mare, poate chiar o tragedie pentru ţară, decât continuarea procesului de negocieri pentru reglementarea problemei transnistrene.

Vladimir Voronin a menţionat de asemenea că din punct de vedere politic şi juridic teritoriul ţării nu este împărţit de nimeni, deoarece Republica Moldova este recunoscută de către comunitatea internaţională şi este reprezentată în ONU, alte organizaţii şi foruri europene în limitele hotarelor care au existat până în anul 1991.

"Şi istoria, şi actuala stare a lucrurilor vorbesc despre faptul că această regiune nu are nici premise politice, nici economice, nici de altă natură pentru a se transforma în vreo formaţiune statală", a subliniat preşedintele. În opinia sa, oamenii care au acaparat puterea în Transnistria se joacă de-a diferite formaţiuni statale, iar poporul simplu doreşte să trăiască într-o ţară normală, recunoscută de comunitatea internaţională.

În aceste condiţii, Vladimir Voronin a apreciat că Republica Moldova poate să se integreze şi se va integra în comunitatea europeană ca stat unitar, împreună cu Transnistria. Calea noastră de integrare europeană nu constituie un obstacol în relaţiile cu Federaţia Rusă sau cu alţi parteneri, a subliniat el.

Potrivit afirmaţiilor şefului statului, Republica Moldova este o ţară mică şi nici un om de stat nu-şi stabileşte sarcini de a crea contradicţii cu partenerii, indiferent de zona lumii în care se află. "Este necesar de a căuta peste tot interese, care contribuie la dezvoltarea ţării noastre. Şi daca acest interes constă în dezvoltarea relaţiilor şi cu Uniunea Europeană, şi cu Federaţia Rusă, vom face acest lucru", a menţionat şeful statului.

"Criza mondială sau oricare alte evenimente de rang european sau regional nu trebuie să ne distragă de la sarcina principală - integrarea europeană", a adăugat el.

"În prezent nouă ni se acordă undă verde pentru semnarea în primul semestru al anului 2009 a unui nou acord cu Uniunea Europeană. Odată cu semnarea acestui document vor apărea foarte multe preferinţe noi în relaţiile cu UE, care sunt extrem de necesare ţării noastre", a subliniat Voronin, adăugând că ideea integrării europene este susţinuta în prezent de circa 80 la sută din cetăţenii ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici