- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (22.10.2012, 11:32)
- Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vot în plenul PE marţi seară pentru candidatura lui Leonard Orban la Curtea Europeană de Conturi
Plenul Parlamentului European va vota, marţi, în sesiunea de la Strasbourg, cu privire la candidatura ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru un post de membru al Curţii Europene de Conturi, el primind aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.
Urmărește
169 afișări
Leonard Orban (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Potrivit agendei de lucru a Parlamentului European, votul în privinţa lui Orban, candidat al României, propus de premierul Victor Ponta pentru postul respectiv, va avea loc marţi seară, într-o şedinţă care va începe la 18.00, ora locală (19.00 ora României).
Votul din plenul PE este decisiv în privinţa ocupării de către Orban a postului de la Curtea Europeană de Conturi din Luxemburg, în condiţiile în care avizul Comisiei de Control Bugetar este consultativ. Votului din plenul PE îi urmează şi o validare de către Consiliul European, însă aceasta reprezintă doar o formalitate. Consiliul European nu trece de obicei peste votul din plenul PE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
-
Donald Trump şi Olaf Scholz au vorbit la telefon. Au convenit că războiul din Ucraina durează „de prea mult timp”
-
Oficial american: Pakistanul dezvoltă rachete care ar putea lovi SUA
-
Preşedinţii Rusiei şi Uzbekistanului au vorbit despre asasinarea generalului rus de către un uzbec
Orban a confirmat săptămâna trecută că nu a renunţat la candidatura pentru funcţia de la Curtea Europeană de Conturi, arătând că poartă în continuare consultări cu "foarte mulţi actori" privind votul din plenul Parlamentului European.
"Nu e o decizie pe care o iau singur, ci mă consult cu foarte mulţi actori, pentru că eu nu sunt doar o persoană individuală care este nominalizată, ci sunt nominalizarea României. Sunt şi fost comisar european, dacă aţi văzut audierile, aţi văzut că unii mi-au atras atenţia ca s-ar putea din postură de fost comisar european să ajut Comisia Europeană. Deci este o decizie pe care nu pot să o iau singur, dacă aş fi putut să o iau singur, aş fi luat-o mai repede cu siguranţă", a declarat, marţi, Orban.
Întrebat dacă a avut consultări şi cu preşedintele Traian Băsescu, cu conducerea PDL sau liderii grupului PPE, Orban a refuzat să comenteze.
El a arătat că având în vedere că mai avea o săptămână până la următoarea sesiune plenară a Parlamentului European, mai dispunea de o decizie finală cu privire la această candidatură. "Mai am câteva zile şi am timp până înainte de sesiune să iau o decizie. Voi lua o decizie în următoarele zile", a menţionat Orban.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 28 septembrie la Bruxelles, după întâlnirea cu preşedintele PE, Martin Schulz, răspunzând unei întrebări, că decizia finală în cazul candidaturii lui Leonar Orban pentru o funcţie la Curtea Europeană de Conturi aparţine plenului PE.
Întrebat dacă ia în calcul altă candidatură după respingerea lui Leonard Orban pentru funcţia de la Curtea Europeană de Conturi de către Comisia de Buget din PE, Ponta a răspuns că decizia în cazul acestuia o ia plenul Parlamentului European. "Domnul Orban este un tehnocrat, a fost şi în echipa domnului Barroso", a spus Ponta.
Premierul român a spus că Orban a fost "o victimă inocentă" a unor dispute politice.
Orban a primit aviz negativ, pe 26 septembrie, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeană de Conturi, el primind 14 voturi "împotrivă" şi 12 voturi "pentru". El a declarat după vot că nu s-a aşteptat la un astfel de rezultat.
Liderul grupului europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan susţinea, într-o conferinţă de presă, că votul popularilor din Comisia de control bugetar din PE, iniţial favorabil candidaturii lui Leonard Orban, a fost schimbat în urma unui mesaj transmis de Elena Băsescu. "Între audiere şi momentul votului, candidatul iese din sală, iese şi staff-ul tehnic şi rămân cei care votează. Am rămas şi a apărut doamna Elena Băsescu, cu Traian Răzvan Ungureanu şi Sebastian Bodu. A avut un mesaj, bănuiesc că de la Traian Băsescu, pentru că nu înţeleg cum s-a schimbat votul popularilor atunci, ei erau încântaţi de Leonard Orban", a spus Ivan.
El a menţionat că ceilalţi europarlamentari PDL i-au transmis că acesta e "ordinul de acasă", că nu au ce face şi că trebuie să voteze împotriva candidaturii lui Leonard Orban pentru funcţia de la Curtea Europeană de Conturi.
Pe de altă parte, europarlamentarii PDL au arătat că votul negativ al popularilor europeni la audierea lui Leonard Orban se explică prin faptul că PPE nu agreează de principiu candidaturile guvernamentale, adăugându-se şi impresia proastă a popularilor faţă de Guvernul Ponta.
"Ştiam că PPE este nemulţumit pentru că nu agreează de principiu candidaturile guvernamentale. PPE nu are deloc o impresie bună despre acest Guvern de la Bucureşti şi atunci s-a suprapus reticenţa faţă de candidaturi guvernamentale peste impresia defavorabilă, negativă, faţă de Guvernul Ponta", a declarat europarlamentarul PDL Cristian Preda.
Prim-vicepreşedintele PDL a arătat că Orban, cu experienţa sa, ar fi trebuit să ştie că nu sunt agreate de principiu candidaturile guvernamentale pentru funcţii la Curtea Europeană de Conturi.
Curtea Europeană de Conturi are câte un membru din cele 27 de state UE, rolul instituţiei fiind să controleze pe teren modul în care sunt administrate fondurile europene, să elaboreze rapoarte cu privire la verificările efectuate, precum şi să înainteze PE şi Consiliului UE un raport anual de descărcare de gestiune pentru modul în care Comisia Europeană a gestionat bugetul.
Membrii Curţii sunt desemnaţi pentru un mandat de câte şase ani, reprezentantul actual al României, cu un mandat început în 2007 fiind judecătorul Ovidiu Ispir.
În cazul respingerii candidaturii lui Leonard Orban, România nu pierde postul respectiv, fiind însă necesară reluaarea procedurii de nominalizare.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Realitatea Virtuală îți permite să vorbești Napoleon Bonaparte. Experiența imersivă e deschisă la Banca Franței din Paris
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Andreea Antochi, o tânără de 30 de ani, a murit în Secția de Obstetrică cu fiul pe care îl purta în pântece 😢
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe