Prima pagină » Știri externe » Presa internaţională prezintă cazul lui Gigi Becali

Presa internaţională prezintă cazul lui Gigi Becali

Presa internaţională comentează situaţia mai puţin obişnuită în care se află Gigi Becali, nou eurodeputat din partea României, vizat de anchete pentru sechestrare de persoane şi corupţie, precum şi de o interdicţie de călătorie care îl împiedică să îşi preia mandatul în Parlamentul European.
Presa internaţională prezintă cazul lui Gigi Becali
10 iun. 2009, 17:03, Știri externe

"Fost oier care a realizat o avere din afaceri cu terenuri", Becali este acuzat de un atac împotriva hoţilor ce i-au furat maşina, relatează BBC News Online. Judecătorii au menţinut decizia privind interdicţia de călătorie impusă acestuia pe perioada investigării cazului de sechestrare de persoane. Însă proprietarul celui mai mare club de fotbal din România a declarat că intenţionează să călătorească la sediul legislativului european pentru a-şi începe mandatul de cinci ani, provocând autorităţile româneşti să-l aresteze acolo.

Potrivit sursei citate, Becali "este descris uneori ca un Robin Hood al României". Corespondentul BBC pentru Europa Centrală şi de Est, Nick Thorpe, a apreciat că mulţi români îl văd mai degrabă ca o victimă a infracţionalităţii, decât ca un infractor. Simpatia populară în legătură cu acest caz l-a ajutat "fără îndoială" să obţină un mandat în PE, din partea formaţiunii naţionaliste România Mare, consideră corespondentul BBC.

Potrivit agenţiei DPA, Becali ar urma să conteste decizia curţii de continuare a interdicţiei de călătorie. DPA aminteşte că milionarul care a uimit fotbalul românesc în mai, când a declarat că va antrena el însuşi echipa de fotbal a clubului Steaua, este acuzat de asemenea, într-un proces separat, că ar fi încercat să mituiască fotbalişti. Agenţia reţine şi afirmaţia de duminică a lui Becali, care a spus că intenţionează să-şi folosească avionul privat pentru călătoriile la Strasbourg, pentru a evita să piardă vremea în aeroporturi.

Într-un articol numit "Pentru est-europeni, alegerile europene au fost un mare căscat", New York Times observă faptul că, "de la Lituania, în nord, până la România, în sud, est-europenii au ignorat alegerile pentru Parlamentul European în număr şi mai mare decât alegătorii din Occident". Participarea foarte scăzută arată fie o apatie, fie un scepticism privind capacitatea instituţiilor naţionale şi internaţionale de a întreprinde ceva semnificativ pentru a le rezolva problemele, în contextul crizei globale.

Absenteismul a contribuit de asemenea la alegerea în legislativul european a partidelor radicale, în România, PRM, de extremă-dreaptă, obţinând două mandate. În Bulgaria şi România, participarea scăzută la vot a fost cauzată de o lipsă de încredere generală a alegătorilor în guvernele lor, pe care Uniunea Europeană le-a criticat pentru corupţie, infracţionalitate şi instituţii judiciare slabe, susţin analişti citaţi de New York Times.