Votul din Brandenburg s-a încheiat: SPD şi AfD se află într-o cursă strânsă

  • Primele rezultate arată că SPD conduce cu 31%, cu un avans de doar un procent faţă de AfD.
  • Participarea la vot a fost ridicată, 46% dintre alegători votând până la mijlocul după-amiezii, faţă de 31% în 2019.
  • Alegerile regionale sunt considerate un test al încrederii înaintea alegerilor federale din 2025.
Urmărește
289 afișări
Imaginea articolului Votul din Brandenburg s-a încheiat: SPD şi AfD se află într-o cursă strânsă

Votul din Brandenburg s-a încheiat: SPD şi AfD se află într-o cursă strânsă

UPDATE 
 
Primele proiecţii după închiderea urnelor în Brandenburg indică un avantaj uşor pentru social-democraţi (SPD), cu 31,2% din voturi, în timp ce alternativa de extremă dreapta pentru Germania (AfD) urmează strâns cu 29,8%. Aceste rezultate iniţiale sugerează o competiţie strânsă pentru prima poziţie.
 
În lupta pentru locul trei, nou-înfiinţata Alianţă a lui Sahra Wagenknecht (BSW) pare să fi depăşit Creştin-Democraţii (CDU), obţinând 12,1% comparativ cu 11,8% pentru CDU.
 
Între timp, Verzii se află chiar la limita critică de 5% necesară pentru a-şi asigura reprezentarea în parlamentul de stat. 
 
UPDATE
 
Primele evaluări ale alegerilor din landul Brandenburg arată o creştere notabilă a prezenţei la vot comparativ cu 2019. Proiecţiile realizate de ZDF şi Infratest Dimap estimează o participare de 73% şi 74%, faţă de 61,3% în alegerile anterioare. Această creştere a participării reflectă un interes public sporit faţă de cursa electorală.
 
Conform primelor sondaje la ieşirea de la urne, Social-democraţii de centru-stânga (SPD) conduc cu 31% din voturi, cu un punct procentual înaintea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care este proiectat să obţină 30%. Cursa este extrem de strânsă, iar marja se poate schimba pe măsură ce voturile sunt numărate.
 
În plus faţă de bătălia dintre SPD şi AfD, există o competiţie acerbă pentru locul al treilea. Atât creştin-democraţii de centru-dreapta (CDU), cât şi noua alianţă populistă de stânga condusă de Sahra Wagenknecht (BSW) sunt proiectate să obţină 12% din voturi.
 
Între timp, verzii se află aproape de pragul crucial de 5% necesar pentru a-şi menţine reprezentarea în parlamentul de stat, în timp ce partidul socialist Die Linke şi liberalii pro-afaceri FDP sunt aşteptaţi să nu atingă acest prag, cu doar 3% şi, respectiv, 0,8% din voturi. Aceste rezultate sugerează schimbări semnificative în peisajul politic din Brandenburg, pe măsură ce continuă numărătoarea finală a voturilor.
 
 
ŞTIREA INIŢIALĂ
 
Votul pentru alegerile regionale din Brandenburg, Germania, s-a încheiat, iar primele rezultate indică o cursă strânsă între Partidul Social Democrat (SPD) şi extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), scrie DW. Potrivit proiecţiilor iniţiale, SPD conduce cu 31%, având un avans de doar un procent faţă de AfD.
 
Alegerile au înregistrat o participare ridicată la vot, 46% dintre cei 2,1 milioane de alegători eligibili din stat votând până la mijlocul după-amiezii. Aceasta reprezintă o creştere semnificativă faţă de alegerile din 2019, când rata de participare la aceeaşi oră era de puţin peste 31%. Votarea s-a încheiat oficial la ora 18:00, deşi unele secţii de votare au rămas deschise puţin mai mult pentru a permite celor care aşteptau la coadă să voteze.
 
Aceste alegeri regionale sunt considerate un test important al încrederii publicului înaintea alegerilor federale de anul viitor. Proiecţiile timpurii sunt aşteptate în curând, însă cursa strânsă dintre SPD şi AfD înseamnă că rezultatele ar putea fluctua pe măsură ce numărătoarea finală continuă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici