Votul în UE în curs de schimbare. Vom vota candidaţi paneuropeni şi vom alege preşedintele Comisiei printr-un sistem inspirat din Germania

Parlamentul European a votat în favoarea unei revizuiri a regulilor electorale ale UE, care ar oferi cetăţenilor un rol mai important în alegerea preşedintelui Comisiei şi le-ar permite să voteze pentru eurodeputaţii paneuropeni.

Urmărește
1234 afișări
Imaginea articolului Votul în UE în curs de schimbare. Vom vota candidaţi paneuropeni şi vom alege preşedintele Comisiei printr-un sistem inspirat din Germania

Votul în UE în curs de schimbare. Vom vota candidaţi paneuropeni şi vom alege preşedintele Comisiei printr-un sistem inspirat din Germania

Conform noilor reguli, alegătorii ar putea vota de două ori la alegerile europarlamentare: unul pentru candidaţii naţionali şi unul pentru candidaţii paneuropeni, care ar fi în total 28.

De asemenea, cetăţenii UE ar avea mai mult de spus în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui Comisiei Europene, prin aşa-numitul proces Spitzenkandidaten. În cadrul acestui sistem inspirat din Germania, partidele politice europene ar alege un "candidat principal" pentru funcţia de preşedinte al Comisiei, iar partidul care ar câştiga cel mai mare număr de locuri în Parlament şi-ar vedea candidatul obţinând funcţia de conducere a Comisiei.

Spitzenkandidat înseamnă candidat principal în germană şi, în contextul UE, se referă la candidatul principal al unui partid politic european pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Aceste partide sunt grupări la nivel european, alcătuite din partide similare din punct de vedere politic din diferite naţiuni. Partidele aleg un candidat care să fie imaginea partidului lor şi potenţialul viitor preşedinte al Comisiei Europene.

Parlamentul a susţinut modificările cu 323 de voturi pentru şi 262 împotrivă, dar acestea trebuie să fie în continuare aprobate în unanimitate de ţările membre.

"Această reformă va creşte vizibilitatea partidelor politice europene şi le va permite ... să facă campanie în întreaga UE, astfel încât să putem crea o adevărată dezbatere paneuropeană", se precizează în raportorul iniţiativei.

Propunerea conţinea, de asemenea, prevederi care să îmbunătăţească echilibrul de gen al candidaţilor la alegerile europarlamentare, să ofere tuturor cetăţenilor UE cu vârsta de peste 18 ani dreptul de a vota la alegerile pentru Parlamentul European şi să permită votul prin corespondenţă.

Nu toată lumea este mulţumită de existenţa unor parlamentari paneuropeni, având în vedere că aceştia ar putea dilua puterea de vot a eurodeputaţilor naţionali.

"Partidele politice naţionale sunt treptat înlocuite de partide politice europene transnaţionale, care mai târziu, în mod logic, vor avea şi pot avea un singur program: programul de integrare europeană", a declarat pentru Politico eurodeputatul belgian de extremă dreapta Gerolf Annemans, adăugând că speră ca Consiliul şi statele membre să "dilueze" propunerea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici