O ţară respinge curentul "woke" şi interzice "cancel culture"

  • "Vrem să protejăm oamenii care riscă să fie ostracizaţi din cauza opiniilor lor privind comunitatea LGBT", susţinea ministrul Justiţiei din Singapore în august 2022
  • Legea propusă provoacă panică adepţilor curentelor progresiste de tip "woke" sau "cancel culture".
  • Singapore nu este o destinaţie ideală pentru susţinătorii trendului "woke" sau pentru simpatizanţii de stânga în general, fiind o ţară extrem de conservatoare
Urmărește
16972 afișări
Imaginea articolului O ţară respinge curentul "woke" şi interzice "cancel culture"

AP News

"Cancel Culture"/anularea culturii este o tendinţă online care îndeamnă oamenii, celebrităţile, guvernele, mărcile şi organizaţiile să elimine din societate orice element cultural care este considerat ofensator pentru o anumită etnie sau orientare sexuală.

De exemplu, în 2020, în Statele Unite şi Regatul Unit, câţiva dintre protestatarii care au mărşăluit pe străzi în cadrul mişcării Black Lives Matters au provocat distrugeri materiale unor statui ale personalităţilor istorice care au deţinut sclavi de culoare sau care au făcut declaraţii rasiste - de la preşedinţi americani ca George Washington şi Thomas Jefferson la generali confederaţi ca Robert Lee.

Pentru unii adepţi radicali al tendinţei, este un mijloc important de justiţie socială de a trage la răspundere figuri puternice considerate rasiste şi bigote, ce au ajuns în manuelele şi cărţile de istorie.   

Dar o ţară doreşte să pună capăt acestui fenomen online profund contestat prin introducerea a ceea ce experţii juridici şi observatorii spun că ar fi prima lege din lume împotriva anulării culturii.

Actul a stârnit panică în rândul activiştilor care se tem că astfel de legi ar putea fi folosite pentru a înăbuşi libertatea de exprimare.

În ultimul an, guvernul din Singapore a „căutat modalităţi de a face faţă  anulării culturii”, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNN, susţinând că este un război cultural în curs de desfăşurare între susţinătorii drepturilor homosexualilor şi dreapta religioasă.

„Oamenii ar trebui să fie liberi să-şi exprime opiniile fără teama de a fi atacaţi de ambele părţi”, a declarat ministrul Justiţiei din Singapore, Shanmugam Kasiviswanathan,  într-un interviu acordat presei de stat în august.

„Nu ar trebui să permitem o cultură în care oamenii religioşi sunt ostracizaţi sau  atacaţi pentru că îşi susţin opiniile sau dezacordurile cu punctele de vedere ale comunităţii LGBT – şi invers”, a adăugat el.

Având în vedere modul în care majoritatea cazurilor de anulare au loc online, noua lege ar trebui, de asemenea, elaborată în mod special având în vedere că o să implice cooperarea cu giganţii reţelelor sociale, au declarat avocaţii din Singapore pentru CNN.

„O lege împotriva anulării culturii va trebui să implice platformele pe care oamenii discută sau propagă în mod obişnuit orice este legat de anularea culturii şi unde sunt publicate materiale”, a spus Ian Ernst Chai, un avocat care a fost odată procuror adjunct în Camerele Procurorului General din Singapore.

În Singapore există deja mai multe legi care guvernează internetul, care includ un proiect de lege împotriva ştirilor false – pedepsit cu amenzi de până la 50.000 de dolari singaporezi (38.000 dolari americani) sau posibile pedepse cu închisoare de până la cinci ani – precum şi legi care reglementează hărţuirea cibernetică şi doxing - furnizarea publică de informaţii private de identificare personală despre o persoană sau o organizaţie, de obicei prin Internet, fără consimţământul acesteia, cu scop de defăimare. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici