Prima zi de şcoală în Fâşia Gaza a fost duminică, când 230.00 de copii de la clasele 1-12 s-au prezentat în şcolile publice, alţi 200.000 au mers la şcolile ONU, iar câteva mii au început şcoala în instituţii private, scrie Huffington Post.
Începerea noului an şcolar a fost întârziată timp de trei săptămâni, din cauza distrugerilor masive provocate şcolilor, precum şi din cauza faptului că multe dintre şcolile ONU au devenit adăposturi pentru cei care şi-au pierdut locuinţele în urma bombardamentelor.
Un număr de 26 de şcoli din Gaza au fost distruse total, iar 232 au suferit pagube însemnate.
Pe zidurile şcolilor se văd cu uşurinţă urmele gloanţelor, iar elevii s-au aşezat în bănci în clase care nu mai au ferestre sau chiar au găuri imense în pereţi.
Potrivit sursei citate, sunt puţine cazurile în care clasele de studiu au fost renovate total sau parţial pentru a-i putea găzdui pe elevi.
În clase, pe bănci, elevii au lipit etichete sau au pus hârtii cu numele celor care şi-au pierdut viaţa în războiul de 50 de zile.
„Nu am fost atât de nerăbdător să vin la şcoală ca în alţi ani. Simt că lipseşte ceva. Am întrebat de unii dintre colegii mei, dar unii au murit sau au fost răniţi”, a declarat Tamar Toutah, în vârstă de 11 ani.
Ministrul Educaţiei, Ziad Thabet, a anunţat că, în primele săptămâni, activitatea şcolară se va baza pe consilierea elevilor şi pe jocuri, pentru a-i ajuta pe levi să treacă peste trauma provocată de bombardamente, astfel încât aceştia să-şi poată relua studiile.
„Mai mult de 11.000 de profesori şi 3.000 de directori sau angajaţi au participat la şedinţe de training în care au fost învăţaţi cum să se adreseze copiilor după război”, a mai spus Ziad Thabet.
În prezent, Israelul şi mişcarea Hamas se află într-un „armistiţiu permanent”, după 50 de zile de confruntări intense din Fâşia Gaza, soldate cu cu peste 2.130 de morţi în rândul palestinienilor şi cu 68 de victime în rândul israelienilor.
Acesta a fost al treilea conflict armat în ultimii cinci ani.