Vulcanul din Pacific: Noua Zeelandă trimite un zbor pentru a evalua pagubele din Tonga
Noua Zeelandă a trimis un avion în Tonga pentru a evalua pagubele după ce o erupţie vulcanică uriaşă a declanşat un tsunami, relatează BBC.
Erupţia a acoperit insulele din Pacific cu cenuşă, a tăiat energia electrică şi a întrerupt comunicaţiile.
Până la 80.000 de persoane ar putea fi afectate, a declarat pentru BBC Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC).
Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a declarat că tsunami-ul a provocat "pagube semnificative".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Până în prezent nu au fost raportate decese.
Cu toate acestea, informaţiile rămân puţine, iar Noua Zeelandă şi Australia trimit zboruri de supraveghere pentru a evalua amploarea pagubelor.
Forţele armate ale Noii Zeelande au transmis pe Twitter că un avion a plecat pentru a "ajuta la o evaluare iniţială a impactului în zonă şi pe insulele joase".
Katie Greenwood de la IFRC din Fiji a declarat că este nevoie urgentă de ajutor. "Suspectăm că ar putea fi până la 80.000 de persoane din Tonga afectate fie de erupţia în sine, fie de valul tsunami şi de inundaţiile provocate de erupţie", a spus ea. "A fost un şoc pentru oameni, aşa că ne facem griji pentru acele insule exterioare şi suntem foarte interesaţi să auzim de la oameni".
Vulcanul subacvatic a erupt sâmbătă, trimiţând o coloană de cenuşă spre cer şi declanşând avertismente privind valuri de 1,2 m care ar putea ajunge în Tonga. Erupţia a fost atât de puternică încât a putut fi auzită în Noua Zeelandă, la aproximativ 2.300 km de Tonga.
Înaltul comisar interimar al Noii Zeelande în Tonga, Peter Lund, a declarat că ţara insulară arată "ca un peisaj lunar" după ce a fost acoperită de un strat de cenuşă vulcanică.
Se pare că praful a contaminat rezervele de apă şi a făcut ca apa proaspătă să devină o necesitate vitală, a declarat duminică Ardern.
Organizaţiile caritabile de ajutorare au declarat că cenuşa a determinat autorităţile să le spună oamenilor să bea apă îmbuteliată şi să poarte măşti.
Videoclipurile au arătat ambuteiaje în timp ce oamenii fugeau cu maşinile din zonele joase. Câteva ore mai târziu, internetul şi liniile telefonice din Tonga au fost întrerupte, ceea ce a făcut ca cei 105.000 de locuitori ai insulei să nu poată fi contactaţi aproape deloc.
Înainte de cea mai mare erupţie, vulcanul erupea de câteva zile. Agenţia meteorologică din Tonga avertizase că în unele zone se semnala miros de sulf şi amoniac.
Jacinda Ardern a declarat că energia electrică a fost restabilită în unele părţi ale insulei şi că telefoanele mobile au început încet-încet să funcţioneze din nou. Dar situaţia din unele zone de coastă a rămas necunoscută.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump