Washington Post: Kievul şi Moscova urmau să negocieze în secret o încetare parţială a focului. Incursiunea Ucrainei a schimbat planurile

  • Ucraina şi Rusia urmau să trimită delegaţii la Doha în această lună pentru a negocia un acord istoric de încetare a loviturilor asupra infrastructurii energetice şi de putere de ambele părţi, afirmă oficialii citaţi de Washington Post.
  • Discuţiile ar fi condus la o încetare parţială a focului şi ar fi oferit o amânare pentru ambele ţări.
Urmărește
1798 afișări
Imaginea articolului Washington Post: Kievul şi Moscova urmau să negocieze în secret o încetare parţială a focului. Incursiunea Ucrainei a schimbat planurile

Washington Post: Kievul şi Moscova urmau să negocieze în secret o încetare parţială a focului. Incursiunea Ucrainei a schimbat planurile

Discuţiile indirecte, în care Qatarul a servit drept mediator şi s-a întâlnit separat cu delegaţiile ucraineană şi rusă, au fost date peste cap de incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk de săptămâna trecută, potrivit oficialilor citaţi de Washington Post.

Disponibilitatea de a se angaja în negocieri de încetare parţială a focului a reprezentat o schimbare pentru ambele ţări. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina ar lua în considerare o încetare completă a focului doar dacă Rusia şi-ar retrage mai întâi toate trupele de pe teritoriul ucrainean, inclusiv Peninsula Crimeea, pe care Rusia a invadat-o şi anexat-o în 2014.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a cerut ca Ucraina să cedeze mai întâi cele patru regiuni ucrainene, pe care Kremlinul le-a declarat ca făcând parte din Rusia.

Ruşii şi-au amânat întâlnirea cu oficialii din Qatar după incursiunea Ucrainei

Un diplomat informat cu privire la discuţii a declarat pentru Washington Post că oficialii ruşi şi-au amânat întâlnirea cu oficialii qatarioţi după incursiunea Ucrainei în vestul Rusiei. Delegaţia Moscovei a descris acţiunea Kievului drept „o escaladare”, adăugând că autorităţile ucrainene nu au avertizat Doha cu privire la planurile sale.

Diplomatul familiarizat cu discuţiile a declarat că, în ultimele două luni, Qatarul a discutat cu Moscova şi Kievul despre planificarea unui moratoriu asupra loviturilor energetice. Oficialul a declarat că cele două părţi au convenit asupra unui summit la Doha, rămânând de pus la punct doar detalii minore.

„După Kursk, ruşii s-au împotrivit”, a declarat o altă persoană familiarizată cu discuţiile.

Pe de altă parte, ucrainenii au preferat ca un posibil acord privind încetarea atacurilor asupra infrastructurii energetice să fie încheiat într-un mod similar cu acordul privind cerealele negociat de Turcia şi Organizaţia Naţiunilor Unite în 2022. Ulterior, anul trecut, Rusia s-a retras din acord.

Ambele părţi sunt deschise negocierilor, dar în forme diferite

De la începutul invaziei ruseşti şi până în prezent, Kievul s-a declarat deschis negocierilor de pace atâta timp cât integritatea teritorială a Ucrainei este respectată.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a impus o serie de condiţii de încetare a ostilităţilor care nu se aliniază cu perspectivele Kievului.

În luna iulie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina intenţionează să pună capăt etapei fierbinţi a războiului până la sfârşitul anului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici