- Home
- Externe
- NEW YORK, (07.03.2014, 06:56)
- Ion Gaidau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Washingtonul a cerut Moscovei să permită accesul observatorilor OSCE şi ONU în Crimeea
Statele Unite au cerut joi Rusiei să faciliteze accesul observatorilor internaţionali în Crimeea şi au denunţat referendumul privind alipirea acestei regiuni ucrainene la Rusia.
Urmărește
561 afișări
Washingtonul a cerut Moscovei să permită accesul observatorilor OSCE şi ONU în Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Cerem Rusiei să permită accesul observatorilor OSCE şi ONU pe întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv în Crimeea", a declarat pentru presă ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Samantha Power, după o reuniune de două ore cu uşile închise a Consiliului de Securitate.
"Rusia ar trebui să facă uz de autoritatea sa pentru a asigura accesul şi securitatea" acestor observatori, a insistat ea.
Aproximativ 40 de observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost nevoiţi să se întoarcă din drum, joi, după ce au fost împiedicaţi de către persoane înarmate să intre în Crimeea, controlată din 28 februarie de forţe ruse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Power a reafirmat că Washingtonul consideră drept "ilegal" referendumul pe care autorităţile regionale vor să-l organizeze la 16 martie. Statele Unite "nu vor recunoaşte rezultatul" acestui scrutin, a precizat ea.
Alegătorii din Crimeea, o peninsulă de aproximativ două milioane de locuitori cu majoritate rusofionă, vor avea de ales între alipirea la Rusia sau o autonomie sporită.
La rândul său, ambasadorul britanic, Mark Lyall Grant, a apreciat că Rusia este "observator" în această dezbatere. Moscova "ar trebui să adopte o poziţie", a adăugat el.
Mark Lyall Grant a respins ideea potrivit căreia bărbaţii înarmaţi care l-au ameninţat miercuri pe emisarul ONU Robert Serry, obligându-l să-şi întrerupă misiunea în Crimeea, ar fi ruşi.
Ambasadorii de la Consiliu au discutat pe marginea acestui incident şi au ascultat un raport al adjunctului secretarului general ONU, Jan Eliasson, aflat în prezent la Kiev.
Aceasta a fost cea de a patra reuniune în decurs de o săptămână a Consiliului pe tema crizei din Ucraina. Cele 15 ţări nu au publicat nicio declaraţie după reuniune. Rusia, membră permanentă a Consiliului, dispune de un drept de veto şi poate bloca toate luările de poziţie a Consiliului de Securitate.
Mark Lyall Grant a apărat utilitatea acestor discuţii, dar a recunoscut că este "puţin probabil să se ajungă la un acord în Consiliu în următoarele zile". Londra, avertizat el, "nu exclude să prezinte un proiect de rezoluţie".
La rândul său, Power a declarat că aceste reuniuni repetitive au măcar meritul de a arăta "izolarea Rusiei".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Vladimir Putin: Relaţiile dintre Rusia şi SUA nu trebuie să fie afectate de criza din Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe