- Home
- Externe
- NEW YORK, (07.03.2014, 06:56)
- Ion Gaidau
Washingtonul a cerut Moscovei să permită accesul observatorilor OSCE şi ONU în Crimeea
Statele Unite au cerut joi Rusiei să faciliteze accesul observatorilor internaţionali în Crimeea şi au denunţat referendumul privind alipirea acestei regiuni ucrainene la Rusia.
Urmărește
561 afișări
Washingtonul a cerut Moscovei să permită accesul observatorilor OSCE şi ONU în Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Cerem Rusiei să permită accesul observatorilor OSCE şi ONU pe întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv în Crimeea", a declarat pentru presă ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Samantha Power, după o reuniune de două ore cu uşile închise a Consiliului de Securitate.
"Rusia ar trebui să facă uz de autoritatea sa pentru a asigura accesul şi securitatea" acestor observatori, a insistat ea.
Aproximativ 40 de observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost nevoiţi să se întoarcă din drum, joi, după ce au fost împiedicaţi de către persoane înarmate să intre în Crimeea, controlată din 28 februarie de forţe ruse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Power a reafirmat că Washingtonul consideră drept "ilegal" referendumul pe care autorităţile regionale vor să-l organizeze la 16 martie. Statele Unite "nu vor recunoaşte rezultatul" acestui scrutin, a precizat ea.
Alegătorii din Crimeea, o peninsulă de aproximativ două milioane de locuitori cu majoritate rusofionă, vor avea de ales între alipirea la Rusia sau o autonomie sporită.
La rândul său, ambasadorul britanic, Mark Lyall Grant, a apreciat că Rusia este "observator" în această dezbatere. Moscova "ar trebui să adopte o poziţie", a adăugat el.
Mark Lyall Grant a respins ideea potrivit căreia bărbaţii înarmaţi care l-au ameninţat miercuri pe emisarul ONU Robert Serry, obligându-l să-şi întrerupă misiunea în Crimeea, ar fi ruşi.
Ambasadorii de la Consiliu au discutat pe marginea acestui incident şi au ascultat un raport al adjunctului secretarului general ONU, Jan Eliasson, aflat în prezent la Kiev.
Aceasta a fost cea de a patra reuniune în decurs de o săptămână a Consiliului pe tema crizei din Ucraina. Cele 15 ţări nu au publicat nicio declaraţie după reuniune. Rusia, membră permanentă a Consiliului, dispune de un drept de veto şi poate bloca toate luările de poziţie a Consiliului de Securitate.
Mark Lyall Grant a apărat utilitatea acestor discuţii, dar a recunoscut că este "puţin probabil să se ajungă la un acord în Consiliu în următoarele zile". Londra, avertizat el, "nu exclude să prezinte un proiect de rezoluţie".
La rândul său, Power a declarat că aceste reuniuni repetitive au măcar meritul de a arăta "izolarea Rusiei".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Vladimir Putin: Relaţiile dintre Rusia şi SUA nu trebuie să fie afectate de criza din Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe