Washingtonul a furnizat informaţii Bagdadului în războiul Irak-Iran, în pofida armelor chimice

Statele Unite au furnizat informaţii Irakului despre pregătirile de ofensivă iraniene în timpul războiului Iran-Irak din anii '80, ştiind că Bagdadul le va răspunde cu atacuri cu arme chimice, dezvăluie luni revista Foreign Policy, citată de AFP.

Urmărește
468 afișări
Imaginea articolului Washingtonul a furnizat informaţii Bagdadului în războiul Irak-Iran, în pofida armelor chimice

Washingtonul a furnizat informaţii Bagdadului în războiul Irak-Iran, în pofida armelor chimice

Sprijinindu-se pe documente desecretizate de CIA şi mărturii ale unor foşti oficiali, Foreign Policy afirmă pe site-ul său de Internet că Washingtonul ştia încă din 1983 că Saddam Hussein nu va ezita să recurgă la bombardamente cu gaz sarin sau tabun în faţa trupelor iraniene.

"Pe măsură ce atacurile irakiene continuă şi se intensifică, şansele cresc ca forţele iraniene să pună mâna pe un obuz cu marcaje irakiene şi care să conţină gaz muştar", afirmă agenţia de informaţii într-un documente din noiembrie 1983.

La sfârşitul lui 1987, cu sprijinul unor imagini din satelit, Statele Unite descoperă că Iranul concentrează forţe importante la est de Basra (sudul Irakului), înaintea ofensivei lor din primăvară. Imaginile arată, de asemenea, că iranienii au identificat o lacună în dispozitivul irakian de care ar putea să profite.

Acest raport, denumit "La porţile Basrei", este arătat preşedintelui Ronald Reagan, care scrie o notă în care afirmă că o "victorie iraniană este inacceptabilă", relatează Foreign Policy.

Statele Unite iau decizia să informeze Bagdadul şi să ajute irakienii cu informaţii despre centrele logistice şi de apărare antiaeriană iraniene.

Trupele lui Saddam Hussein au omorât din faşă proiectul de atac iranian lansând în aprilie 1988 o vastă ofensivă, sprinită de bombardamente cu agenţi chimici, în peninsula Fao.

Agenţii chimici au fost folosiţi de patru ori, ucigând de fiecare dată între "sute şi mii" de iranieni, potrivit CIA.

"Irakienii nu ne-au spus niciodată că intenţionează să folosească gaz neurotoxic. Nu au făcut-o, se ştie deja", a explicat pentru Foreign Policy ataşatul militar american la Bagdad în perioada respectivă, Rick Francona.

În această perioadă, în martie 1988, Saddam Hussein va utiliza, în totală impunitate, agenţi chimici împotriva satului kurd Halabja, provocând 5.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici