- Home
- Externe
- WASHINGTON, (03.12.2013, 13:53)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Washingtonul denunţă presiunile Rusiei asupra Georgiei şi Republicii Moldova. John Kerry merge miercuri la Chişinău. Secretarul de Stat american vrea să încurajeze continuarea reformelor
Un oficial din cadrul Departamentului de Stat american a denunţat, marţi, presiunile exercitate de Rusia asupra Georgiei şi R.Moldova, care tocmai au parafat Acorduri de Asociere cu UE, relatează AFP.
Urmărește
426 afișări
John Kerry (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)
"Am fost foarte clari cu ruşii: noi nu vedem niciun motiv să considerăm decizia R.Moldova şi Georgiei de a iniţia acorduri preliminare cu UE ca un joc cu sumă zero. Şi noi credem că astfel de manevre sunt contraproductive", a declarat acest diplomat în avionul care îl transportă pe secretarul de Stat John Kerry la Bruxelles, la o reuniune a NATO.
"Vecinii Rusiei se îmbogăţesc graţie liberalizării şi creşterii schimburilor comerciale cu UE, ei vor putea cumpăra mai multe bunuri de la Rusia şi vor forma o periferie mai stabilă", a argumentat oficialul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
El a denunţat "presiunile" a căror ţintă ar fi fost R.Moldova din partea "marilor săi vecini" de la parafarea, la 29 noiembrie, a două acorduri de asociere şi liber schimb cu UE. Georgia a făcut acelaşi lucru.
Ucraina a refuzat în schimb să facă acest lucru, la presiunea Rusiei.
În cazul Republicii Moldova, "toate exporturile de vin către Rusia au fost întrerupte. Prin urmare, noi lucrăm cu UE pentru a ajuta industria vinicolă moldovenească să găsească noi pieţe de desfacere", a explicat diplomatul american.
John Kerry merge în Republica Moldova pentru a încuraja continuarea reformelor
Vizita secretarului de Stat american, John Kerry, în Republica Moldova urmăreşte să încurajeze această ţară să continue procesul de reforme, în contextul în care Chişinăul a parafat, vineri, la Vilnius Acordul de Asociere cu UE, a explicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki.
"Republica Moldova este o ţară care a întreprins numeroşi paşi către reforme în ultimii ani", a declarat purtătoarea de cuvânt, amintind eforturile ţării de a stimula economia şi faptul că vinul este un produs de export semnificativ.
"Având în vedere paşii pe care i-au făcut, secretarul (de Stat, John Kerry) a simţit că ar fi o oportunitate importantă să meargă în vizită", a explicat ea, adăugând că Kerry este printre primii, dacă nu chiar primul secretar care face o vizită bilaterală în R.Moldova.
Psaki a precizat că deşi această vizită are loc chiar după ce Ucraina a decis să nu semneze Acordul de Asociere cu UE, în timp ce Republica Moldova l-a parafat, ea a fost programată înainte de luarea acestei decizii. "Dar cu siguranţă, ei au pus în aplicare numeroase reforme şi lucrează asiduu la economie, iar secretarul a simţit că este important să sublinieze acest lucru", a adăugat ea.
Secretarul de Stat, John Kerry se va deplasa, în perioada 3-6 decembrie, la Bruxelles, Chişinău, Ierusalim şi Ramallah. La Chişinău, Kerry se va întâlni cu lideri ai Republicii Moldova, pentru discuţii pe teme bilaterale.
Iniţial, turneul diplomatic al secretarului de Stat american includea şi o vizită la Kiev, dar aceasta a fost anulată în contextul în care Ucraina a renunţat la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
John Kerry va ajunge la Chişinău miercuri după-amiază
Secretarul american de Stat, John Kerry, va ajunge la Chişinău miercuri după-amiază, unde va avea întrevederi cu mai mulţi oficiali moldoveni, între care preşedintele ţării, premierul şi preşedintele Parlamentului, relatează cotidianul Timpul, în ediţia electronică.
Avionul oficialului american va ateriza pe aeroportul din Chişinău miercuri după-amiază.
El va avea întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, în cadrul cărora vor fi abordate subiecte privind relaţiile bilaterale, dar şi cele care ţin de parcursul european al R.Moldova.
Ulterior, Kerry va merge la Cricova, unde va avea o întâlnire cu vinficatorii moldoveni.
Vizita lui John Kerry are loc în cadrul unui turneu de patru zile în Europa şi Orientul Mijlociu.
Kerry este a doua persoană ca importanţă din Statele Unite care vizitează R.Moldova de la proclamarea independenţei. În martie 2011, Republica Moldova a fost vizitată de vicepreşedintele american, Joe Biden.
Ministrul moldovean al afacerilor externe, Natalia Gherman, a efectuat o vizită în Statele Unite la mijlocul lunii septembrie.
Kerry se va întâlni la prânz cu omologul său georgian Maia Panjikidze.
În timpul acestui miniturneu european, el va merge şi la Kiev pentru o reuniune a OSCE, dar şi-a anulat vizita în Ucraina după ce aceasta a renunţat la Acordul de Asociere cu UE.
"Vrem să trimitem un semnal foarte puternic pentru aceste ţări care s-au apropiat de UE (...) Nu este cazul Ucrainei (...) Mergem în ţările care au luat decizii europene", a afirmat diplomatul american.
În momentul în care Ucraina este afectată de manifestaţii proeuropene, Casa Albă a subliniat luni că aceste proteste nu constituie "o lovitură de stat", aşa cum a afirmat premierul ucrainean Mikola Azarov.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe