Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, Jennifer Psaki, Washingtonul consideră că preşedintele palestinian Mahmoud Abbas „a format un Guvern de tranziţie constituit din tehnocraţi (…), fără vreun membru afiliat Hamas”, mişcarea islamistă calificată de Israel drept „teroristă”.
Totuşi, ea a subliniat că Statele Unite vor „urmări îndeaproape” activitatea noului Guvern de uniune naţională şi, în special, respectarea în regiune a principiului de non-violenţă.
La rândul său, Israelul s-a declarat luni seara „profund dezamăgit” de decizia diplomaţiei americane de a colabora cu noul Guvern palestinian.
„Suntem profund dezamăgiţi de comentariile Departamentului de Stat american cu privire la acest Guvern susţinut de Hamas, care este o organizaţie teroristă hotărâtă să distrugă Israelul”, a declarat un oficial guvernamental sub protecţia anonimatului.
Noul Guvern palestinian de uniune naţională a depus luni jurământul în faţa preşedintelui Mahmoud Abbas, care a anunţat „încetarea divizării” între palestinieni.
Considerat un Guvern al „consensului”, noul Cabinet este format din 17 miniştri, inclusiv cinci din Fâşia Gaza. Acesta este un Executiv de tranziţie, care are drept misiune prioritară pregătirea alegerilor până la sfârşitul anului.
Din Gaza, Hamas a salutat Guvernul de uniune al „tuturor palestinienilor”, însă premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut insistent comunităţii internaţionale „să nu se grăbească” să recunoască acest Guvern.