Washingtonul nu va intercepta avionul lui Edward Snowden, blocat în Moscova

Preşedintele american Barack Obama a dat asigurări că nu intenţionează să intercepteze avionul lui Edward Snowden, căutat de Statele Unite pentru spionaj, în cazul în care acest fost consultant NSA va părăsi aeroportul din Moscova, unde se află de duminică.

Urmărește
1222 afișări
Imaginea articolului Washingtonul nu va intercepta avionul lui Edward Snowden, blocat în Moscova

Washingtonul nu va intercepta avionul lui Edward Snowden, blocat în Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu voi trimite avioane să prindă un hacker (în vârstă) de 29 de ani", a declarat Obama joi, în cursul unei vizite la Dakar, comiţând o eroare cu privire la vârsta lui Snowden, care a împlinit 30 de ani săptămâna trecută.

Preşedintele american a declarat, de asemenea, că nu i-a sunat pe omologii săi chinez şi rus în legătură cu Snowden, pentru că este vorba despre o problemă juridică, potrivit Washingtonului.

Snowden părea joi că este necesar să se instaleze pentru mai mult timp decât prevedea în zona de tranzit de pe Aeroportul Şeremetievo din Moscova, unde se află de la presupusa sa sosire, duminică, potrivit autorităţilor ruse.

"Snowden a pierdut un nou zbor către Cuba", a anunţat postul public rus de televiziune, după plecarea unui nou zbor spre această ţară, în contextul în care fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) urma să ia un zbor spre Havana luni.

În continuare "invizibil", Edward Snowden urma să plece în Cuba, iar ulterior în Ecuador, ţară în care a cerut azil politic, pe fondul unor zvonuri potrivit cărora Washingtonul ar putea să ordone interceptarea avionului său în cursul traversării spaţiului aerian american.

Următorul zbor spre Havana, de la Moscova, este prevăzut abia sâmbătă, potrivit site-ului aeroportului, iar Snowden ar putea să rămână pe Şeremetievo cel puţin până la sfârşitul acestei săptămâni.

Snowden, al cărui paşaport a fost anulat de către Statele nite, "nu are documente valabile. Din acest motiv, el nu poate să plece nici în Cuba şi nici oriunde altundeva", a declarat joi o sursă apropiată de dosar, citată de agenţia publică rusă RIA Novosti.

Această afirmaţie a fost contrazisă joi de postul hispanic de televiziune Univision, cu sediul în Statele Unite, care a publicat pe site copia unui document datat la 22 iunie, prezentat ca un permis de liberă trecere emis de Consulatul General al Ecuadorului la Londra pe numele lui Snowden.

Pe de altă parte, Ecuadorul a negat că i-ar fi furnizat vreun permis de trecere tânărului american.

Staţionarea în zona de tranzit pe Şeremetievo este limitată, în mod teoretic, la 24 de ore, dar o lege rusă permite eliberarea unei vize de tranzit de zece zile, ce poate fi prelungită, oricărei persoane care nu este în măsură să părăsească Rusia din cauza unor "circumstanţe excepţionale", ca de exemplu anularea paşaportului, a scris joi cotidianul rus Vedomosti, citând avocaţi.

Astfel, "Edward Snowden poate să rămână pe Şeremetievo cât este necesar, până când se găseşte o ţară în care se va afla în securitate", subliniază ziarul.

"Însă puţine ţări din lume nu se vor teme de o confruntare cu Statele Unite", adaugă publicaţia.

Ecuadorul, care i-a acordat azil fondatorului WikiLeaks Julian Assange, menţine suspansul, pentru monment, în privinţa cererii de azil politic formulate de Snowden.

Ministrul ecuadorian de Externe Ricardo Patiño a anunţat miercuri că examinarea acestei cereri ar putea să necesite o zi sau luni de zile, după ce Departamentul de Stat american a "trimis un mesaj" Guvernului ecuadorian, al cărui conţinut nu a fost dezvăluit.

Statele Unite continuă să reclame arestarea şi extrădarea lui Edward Snowden, de când acesta a ajuns la Moscova, duminică, din Hong Kong - potrivit versiunii oficiale ruse - şi ameninţă Rusia şi China cu repercusiuni asupra relaţiilor lor cu Washingtonul.

Informaticianul american, care s-a refugiat la Hong Kong în mai, după care a făcut dezvăluiri supărărtoare despre spionarea de către NSA a comunicaţiilor telefonice şi pe Internet în Statele Unite şi în străinătate, riscă 30 de ani de închisoare în ţara sa, unde este inculpat pentru "spionaj".

Casa Albă a dat asigurări miercuri că oficiali americani poartă "discuţii cu oficiali din cadrul Guvernului rus" despre Snowden şi speră, în continuare, că acesta va fi expulzat către Statele Unite.

Însă Rusia pare să rămână surdă la îndemnurile Washingtonului. Snowden "are dreptul să plece unde vrea, în orice direcţie (...). Nu avem nimic să îi reproşăm din punct de vedere juridic", a declarat miercuri şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

Este "un om liber. Cu cât îşi alege mai repede destinaţia finală, cu atât mai bine şi pentru noi şi pentru el", a declarat preşedintele rus Vladimir Putin marţi, în cursul unei vizite în Finlanda.

"A-l livra pe Snowden Statelor Unite ar însemna să-şi recunoască slăbiciunea", a declarat pentru AFP analistul Aleksei Malaşenko de la Centrul Carnegie din Moscova.

"Avem probleme reale în relaţiile noastre cu Statele Unite, iar acest caz (al lui Edward) Snowden nu va face altceva decât să amplifice tensiunea, deşi nimeni nu are nevoie de acest lucru. Însă eu nu cred că poate să fie expulzat", a subliniat analistul.

"Autorităţile ruse vor recurge acum la tot felul de subterfugii pentru soluţionarea acestei probleme, iar la final se va dovedi că Snowden nu a venit niciodată în Rusia sau că s-a pierdut", a apreciat Malaşenko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici