- Home
- Externe
- NEW YORK, (16.09.2014, 23:35)
- Gaidau Ion
Washingtonul propune la ONU o rezoluţie privind mobilizarea împotriva Ebola
Statele Unite au prezentat marţi celor 14 parteneri din cadrul Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie destinat mobilizării guvernelor contra răspândirii îngrijorătoare a epidemiei de Ebola.
Urmărește
89 afișări
Washingtonul propune la ONU o rezoluţie privind mobilizarea împotriva Ebola (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Proiectul de rezoluţie ar urma să fie adoptat joi după-amiaza, în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului, care este prezidat în septembrie de Statele Unite.
În textul proiectului de rezoluţie, Consiliul "decide că răspândirea fără precedent a epidemiei de Ebola reprezintă o ameninţare pentru pace şi securitatea internaţională".
Textul "îndeamnă statele membre să furnizeze un ajutor de urgenţă" ţărilor afectate de epidemie, în special Guineea, Sierra Leone şi Liberia, materializat prin spitale de campanie, personal medical, capacităţi logistice şi transport aerian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Proiectul de rezoluţie invită statele membre şi organizaţii precum Uniunea Africană şi Uniunea Europeană să "se mobilizeze imediat" pentru formarea personalului medical şi crearea unui laborator în scopul accelerării detectării şi tratării unor cazuri suspecte.
Consiliul le solicită unor state, în special din Africa de Vest, "să anuleze restricţiile impuse deplasărilor în contextul răspândirii epidemiei". De asemenea, companiile aeriene şi maritime sunt invitate "să menţină legăturile" cu ţările afectate.
Mai multe companii aeriene au decis să nu mai deservească ţările afectate, în timp ce unele state vecine cu cele afectate şi-au închis frontierele.
Aceste restricţii, subliniază proiectul de rezoluţie, "izolează şi mai multe ţările afectate şi împiedică eforturile lor pentru a răspunde epidemiei".
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a subliniat, marţi, că Ebola ar fi unul dintre subiectele centrale ale sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU, care va avea loc săptămâna viitoare la New York. O reuniune ministerială privind Ebola urmează să aibă loc la 25 septembrie în marja Adunării.
"Nu este numai o criză de sănătate publică. (Epidemia) are consecinţe umanitare, sociale şi economice grave" şi ar putea chiar să ameninţe stabilitatea politică a unora dintre cele mai afectate ţări, a subliniat el.
ONU a evaluat la aproape un miliard de dolari bugetul necesar pentru lupta împotriva Ebola în Africa de Vest, jumătate fiind destinat Liberiei.
Pe de altă parte, medicul american Kent Brantly, infectat de virusul Ebola în Liberia, apoi tratat şi vindecat în Statele Unite, a fost primit marţi, la Casa Albă, de preşedintele Barack Obama.
"Preşedintele a avut o scurtă întâlnire cu Kent Brantly şi soţia sa Amber în Biroul Oval", a anunţat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Executivului amerian, într-o conferinţă de presă organizată la bordul avionului prezidenţial Air force One.
Obama, care a sosit la Atlanta (Georgia, sud-est) la începutul după-amiezii, urma să viziteze Centrul american pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), unde va prezenta planul său de acţiune împotriva epidemiei de Ebola.
Acest plan prevede trimiterea a circa 3.000 de militari americani în Africa de Vest. Militarii vor participa în special la construcţia de noi centre de tratament în zonele cele mai afectate, iar administraţia americană va ajuta la recrutarea şi formarea personalului desemnat să le gestioneze.
Eforturile americane se vor concentra pe Liberia, una dintre ţările cele mai afectate de virus. Un centru de comandament va fi instalat în capitala Monrovia.
Kent Brantly, în vârstă de 33 de ani, care lucra pentru organizaţia de caritate Samaritan's Purse, a fost repatriat în iulie şi plasat în carantină la Spitalul Universitar Emory, în apropiere de Atlanta.
În momentul externării lui Kent Brantly, doctorul Bruce Ribner, directorul diviziei de boli infecţioase de la Emory, a subliniat că medicul american nu reprezenta "niciun pericol pentru sănătatea publică". El a fost tratat cu un ser experimental.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria