- Home
- Externe
- WASHINGTON, (04.09.2014, 07:23)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Washingtonul trebuie să rămână prima putere diplomatică, pledează foşti secretari de Stat
Foşti secretari de Stat au pledat miercuri pentru ca prima putere mondială să continue să îşi folosească toate instrumentele diplomatice în problemele lumii, în contextul în care politica externă a Statelor Unite este acuzată că ar fi prea timorată în Orientul Mijlociu şi Ucraina.
Urmărește
173 afișări
Henry Kissinger, James Baker, Madeleine Albright, Colin Powell, Hillary Clinton şi John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"În momente dificile precum cele din prezent, în plină criză ucraineană, când Orientul Mijlociu arde, când tensiunile cresc în Asia şi când terorismul se consolidează, diplomaţia trebuie să joace un rol important pentru rezolvarea paşnică a provocărilor cu care ne confruntăm", a declarat James Baker, şeful Departamentului de Stat în perioada 1989-1992.
Fostul secretar al lui George Bush tatăl s-a exprimat alături de Henry Kissinger, Madeleine Albright, Colin Powell, Hillary Clinton şi actualul secretar de Stat John Kerry, cu ocazia punerii pietrei de temelie la un viitor muzeu, la Washington, ce va prezenta peste două secole de politică externă americană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"În contextul în care unii se întreabă asupra rolului nostru în lume, acest (muzeu) transmite un mesaj indispensabil: diplomaţia şi dezvoltarea sunt nucleul leadershipului Americii", a adăugat Hillary Clinton, care, între 2009 şi 2013, a avut ca misiune să refacă imaginea Statelor Unite în lume după preşedinţia lui George W. Bush şi războaiele din Irak şi Afganistan.
Succesorul său la Casa Albă, Barack Obama, este acuzat de către opozanţii săi politici că nu a oferit un răspuns adecvat consecinţelor "primăverii arabe", refuzând, în special, să intervină militar în conflictul sirian. De asemenea, el este criticat pentru reacţia sa, considerată prea prudentă, faţă de Rusia în criza ucraineană.
Ministrul său de Externe, John Kerry, la rândul lui sceptic în legătură cu intervenţionismul american, se apără frecvent de existenţa unui "izolaţionism" în politica externă a Statelor Unite, un ciclu care revine cu regularitate în istoria acestei ţări.
"Să ne amintim că angajamentul şi indicarea drumului de urmat constituie ADN-ul Americii, nu retragerea şi izolaţionismul", a răspuns John Kerry, care de 18 luni efectuează turnee internaţionale într-un ritm accelerat.
Unul dintre predecesorii săi, Henry Kissinger, în vârstă de 91 de ani, i-a amintit că "esenţa diplomaţiei este de a construi relaţii permanente" între guverne. "Construirea încrederii este esenţială atunci când încep dificultăţile", a subliniat cel care a gestionat toate marile dosare ale diplomaţiei americane din anii 1960 şi 1970.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe