Washingtonul trebuie să rămână prima putere diplomatică, pledează foşti secretari de Stat

Publicat: 04 09. 2014, 07:23
Actualizat: 04 09. 2014, 07:24

„În momente dificile precum cele din prezent, în plină criză ucraineană, când Orientul Mijlociu arde, când tensiunile cresc în Asia şi când terorismul se consolidează, diplomaţia trebuie să joace un rol important pentru rezolvarea paşnică a provocărilor cu care ne confruntăm”, a declarat James Baker, şeful Departamentului de Stat în perioada 1989-1992.

Fostul secretar al lui George Bush tatăl s-a exprimat alături de Henry Kissinger, Madeleine Albright, Colin Powell, Hillary Clinton şi actualul secretar de Stat John Kerry, cu ocazia punerii pietrei de temelie la un viitor muzeu, la Washington, ce va prezenta peste două secole de politică externă americană.

„În contextul în care unii se întreabă asupra rolului nostru în lume, acest (muzeu) transmite un mesaj indispensabil: diplomaţia şi dezvoltarea sunt nucleul leadershipului Americii”, a adăugat Hillary Clinton, care, între 2009 şi 2013, a avut ca misiune să refacă imaginea Statelor Unite în lume după preşedinţia lui George W. Bush şi războaiele din Irak şi Afganistan.

Succesorul său la Casa Albă, Barack Obama, este acuzat de către opozanţii săi politici că nu a oferit un răspuns adecvat consecinţelor „primăverii arabe”, refuzând, în special, să intervină militar în conflictul sirian. De asemenea, el este criticat pentru reacţia sa, considerată prea prudentă, faţă de Rusia în criza ucraineană.

Ministrul său de Externe, John Kerry, la rândul lui sceptic în legătură cu intervenţionismul american, se apără frecvent de existenţa unui „izolaţionism” în politica externă a Statelor Unite, un ciclu care revine cu regularitate în istoria acestei ţări.

„Să ne amintim că angajamentul şi indicarea drumului de urmat constituie ADN-ul Americii, nu retragerea şi izolaţionismul”, a răspuns John Kerry, care de 18 luni efectuează turnee internaţionale într-un ritm accelerat.

Unul dintre predecesorii săi, Henry Kissinger, în vârstă de 91 de ani, i-a amintit că „esenţa diplomaţiei este de a construi relaţii permanente” între guverne. „Construirea încrederii este esenţială atunci când încep dificultăţile”, a subliniat cel care a gestionat toate marile dosare ale diplomaţiei americane din anii 1960 şi 1970.