Washingtonul vrea să păstreze discreţia privind pierderile în oameni provocate Statului Islamic. 6.000 de membri ar fi murit, circa 20-30% din efectivul complet al grupării

Publicat: 23 01. 2015, 17:52
Actualizat: 23 01. 2015, 17:53

Ambasadorul american în Irak Stuart Jones a evocat acest număr într-un interviu difuzat joi de postul de televiziune Al-Arabiya, iar o sursă militară americană a confirmat că această estimare există.

Însă secretarul american al Apărării Chuck Hagel a refuzat să o confirme, joi, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la Pentagon.

„Ştim că au fost ucişi mii de combatanţi SI şi ştim că au fost ucişi anumiţi lideri SI„, s-a limitat Hagel să spună.

Pierderile în oameni nu sunt un mijloc bun de măsurare a eficienţei unei campanii militare, a subliniat secretarul Apărării, evocând războiul din Vietnam.

„Am făcut un război în care existau, zilnic, multe estimări” despre combatanţii inamici ucişi, a declarat el. „Iar noi am pierdut acest război”, a adăugat secretarul.

În cazul în care cifra de 6.000 se va verifica, ea va reprezenta echivalentul a 20-30% din efectivele combatanţilor SI estimate de CIA în 2014. Ar fi vorba de un tribut greu plătit de către jihadişti în mai puţin de şase luni de campanie – atacurile aeriene au început în Irak în august, iar în Siria în septembrie.

Hagel preferă, în schimb, să evidenţieze faptul că SI este de-acum în defensivă, că ar întâmpina probleme cu recrutarea, în memnţinerea căilor de aprovizionare şi cu liniile de comunicare.