WhatsApp va permite utilizatorilor să editeze mesajele în termen de 15 minute după ce le-au trimis, într-o mişcare care face ca Meta să se alinieze la concurenţi precum Telegram şi Signal.
Serviciul de mesagerie instant face parte din gigantul tehnologic american Meta, care deţine şi Facebook şi Instagram.
Funcţia va fi disponibilă pentru cei 2 miliarde de utilizatori WhatsApp în următoarele săptămâni.
India este cea mai mare piaţă a sa, cu 487 de milioane de utilizatori.
Mesajele editate vor fi marcate ca „editate”, astfel încât destinatarii să fie conştienţi că a fost modificat conţinutul, transmite BBC.
Ultima modificare radicală pentru aplicaţie a fost în 2021, când WhatsApp a anunţat o schimbare a politicii sale de confidenţialitate, care nu mai permite utilizatorilor să opteze pentru a nu-şi împărtăşi datele cu compania mamă Facebook.
Acest lucru a determinat mulţi utilizatori să renunţe la serviciul de mesagerie şi să treacă la alternative mai sigure, cum ar fi Signal sau Telegram, scrie HindustanTimes.
Politica de confidenţialitate actualizată a WhatsApp a stârnit şi îngrijorări în rândul autorităţilor din diferite ţări, care au cerut clarificări sau au luat măsuri legale împotriva companiei.
De exemplu, India a cerut WhatsApp să retragă schimbările şi să respecte legislaţia locală privind protecţia datelor.
Turcia a lansat o anchetă antitrust şi a încurajat cetăţenii să folosească alte aplicaţii.
Iată un text despre cum Marea Britanie ar putea interzice WhatsApp:
WhatsApp este cea mai populară aplicaţie de mesagerie din Marea Britanie, folosită de peste şapte din zece adulţi care sunt online, potrivit Ofcom.
Aplicaţia foloseşte criptarea de la un capăt la altul pentru a proteja conţinutul mesajelor de orice terţă parte, inclusiv de compania mamă Facebook.
Dar această caracteristică de securitate ar putea intra în conflict cu proiectul de lege privind siguranţa online al guvernului britanic, care ar putea obliga WhatsApp să ofere o modalitate de a urmări originea unui mesaj, dacă este necesar prin lege, sau să folosească tehnologie pentru a detecta şi elimina conţinutul ilegal, cum ar fi cel privind abuzul asupra copiilor.
WhatsApp a avertizat că nu va respecta aceste cerinţe, deoarece ar însemna să slăbească criptarea şi să compromită confidenţialitatea utilizatorilor săi.
Şeful WhatsApp, Will Cathcart, a spus că ar prefera să fie blocat în Marea Britanie decât să îşi scadă nivelul de securitate al produsului, care ar afecta 98% dintre utilizatorii săi din afara Regatului Unit. El a adăugat că o astfel de măsură ar încuraja şi alte ţări să ceară acces la comunicaţiile private ale cetăţenilor lor.
Guvernul britanic susţine că este posibil să se asigure atât confidenţialitatea, cât şi siguranţa copiilor online şi că proiectul de lege nu are ca scop să slăbească criptarea. Cu toate acestea, dacă proiectul de lege va fi adoptat fără modificări şi dacă WhatsApp va rămâne ferm pe poziţie, există riscul ca aplicaţia să dispară din Marea Britanie, a transmis The Guardian pe 8 mai 2023.