Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii, a declarat într-un interviu pentru FT că preşedintele SUA nu greşeşte când spune că Organizaţia Mondială a Sănătăţii trebuie să se reformeze, însă a menţionat că această acţiune trebuie lăsată pentru perioada post-pandemie. „Acum nu este momentul să o destabilizăm”, a afirmat Jens Spahn.
Ministrul german al Sănătăţii a cerut SUA să rămână în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, recunoscând totodată că organismul ONU depinde prea mult de unele dintre statele sale membre şi că pe viitor „ trebuie să devină mai puţin dependentă de ţările respective ”.
„Dar este cu totul altceva să spunem că nu mai avem nevoie de OMS,” a adăugat el. „În mijlocul unei crize, când stingi incendii, nu poţi vorbi despre reforma brigăzii de pompieri”, a spus Spahn.
Ministrul german a făcut aceste comentarii, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că SUA se va retrage de la OMS, dacă organizaţia nu demonstrează independenţa faţă de China. Preşedintele SUA a încercat în mod repetat să învinovăţească China pentru răspândirea Covid-19, virus care s-a declanşat în oraşul estic chinez Wuhan, şi a acuzat OMS că a ajutat Beijingul să ascundă adevărul despre focar. El a îngheţat luna trecută finanţarea SUA pentru organizaţie.
Faţă de această posibilitate, politicianul german a spus că ar fi „foarte rău” să vadă SUA plecând din organizaţie, întrucât contribuţia lor la activitatea organizaţiei este esenţială.
„Are nevoie de sprijin şi ar trebui să-l obţină. Dacă Ebola izbucneşte într-o altă parte a lumii, atunci nu vom putea să controlăm epidemia”, a mai spus Spahn.
Germania şi-a exprimat deseori dezacordul faţă de politica lui Trump. Berlinul a fost critic faţă de decizia preşedintelui american de a scoate SUA din acordul nuclear iranian şi acordul climatic de la Paris.
Lider puternic în Uniunea Democrat Creştină a Angelei Merkel, Jens Spahn, despre care se vorbeşte frecvent ca potenţial viitor cancelar, este una dintre personalităţile publice ale luptei Germaniei împotriva Covid-19.
Germania a avut mai mult succes decât mulţi dintre vecinii săi în timpul pandemiei.
Germania a avut duminică 178.281 de cazuri înregistrate de coronavirus şi 8.246 de decese cauzate de boală, ceea ce a dus la o rată de mortalitate de sub 5%, mult mai mică decât cea din Spania, Italia, Franţa şi Marea Britanie.
Germania a fost capabilă să impună măsuri restrictive mai puţin dure decât vecinii săi şi a relaxat condiţiile mult mai rapid.
Spahn a transmis că relativul „succes” al ţării sale în lupta cu virusul s-a bazat pe teste de mare viteză, timpurii, dar o creştere recentă a focarelor în casele de îngrijire şi abatoarele germane a produs temerea că Covid-19 ar putea începe să se răspândească din nou.