WikiLeaks a început publicarea a cinci milioane de mesaje ale societăţii americane Stratfor

Site-ul WikiLeaks, care a declanşat în 2010 un seism în diplomaţia mondială, a anunţat luni că a început publicarea a peste cinci milioane de mesaje ale societăţii americane private de informaţii şi analiză strategică Stratfor.

Urmărește
548 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks a început publicarea a cinci milioane de mesaje ale societăţii americane Stratfor

WikiLeaks a început publicarea a cinci milioane de mesaje ale societăţii americane Stratfor (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Mesajele electronice, care datează din perioada iulie 2004-decembrie 2011, vor dezvălui folosirea de către Stratfor a unor "reţele de informatori, structuri de dare de mită, tehnici de spălare de bani şi metode psihologice", a afirmat un comunicat al WikiLeaks.

"Documentele arată cum lucrează o firmă privată de informaţii şi cum vizează indivizi pentru clienţii săi privaţi şi guvernamentali", adaugă comunicatul.

WikiLeaks afirmă că deţine dovezi privind existenţa unor legături confidenţiale între societatea Stratfor şi mari firme internaţionale, precum Dow Chemical Co. din Bhopal (India) şi Lockheed Martin (SUA), dar şi cu agenţii guvernamentale, precum Departamentul de Stat, Departamentul de Securitate Internă, Corpul Puşcaşilor Marini şi agenţia de informaţii pentru apărare.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, se află în prezent în Marea Britanice, unde încearcă să evite extrădarea sa în Suedia, unde trebuie să fie interogat pentru suspiciuni de răpire şi viol. WikiLeaks se teme că, dacă Julian Assange va fi extrădat în Suedia, autorităţile acestei ţări îl vor preda rapid Statelor Unite.

Washingtonul aşteaptă cu nerăbdare să-l prindă pe fondatorul WikiLeaks, după ce societatea online a publicat sute de mii de documente diplomatice americane.

WikiLeaks promite în comunicatul său că această nouă publicare va evidenţia tentativele Stratfor de a sabota site-ul de Internet şi va arăta cum au încercat americanii să-l "atace" pe Assange.

Stratfor, fondată de George Friedman în 1996, se defineşte ca un "furnizor de servicii de analize geopolitice prin abonament".

"Contrar canalelor tradiţionale de ştiri, Stratfor utilizează serviciile de informaţii pentru a strânge date datorită unui program de monitorizare riguros şi unei reţele globale de surse umane", potrivit site-ului firmei cu sediul în Texas.

Firma privată le promite abonaţilor "dobândirea unor cunoştinţe complete despre afacerile internaţionale, înţelegând ce se întâmplă, de ce se întâmplă şi ce se va întâmpla".

Conform WikiLeaks, importanţa acestor mesaje nu va deveni clară decât peste câteva săptămâni, când cei 25 de parteneri din presă şi opinia publică vor fi examinat informaţiile.

Printre aceşti parteneri figurează revista Rolling Stone, ziarul indian Hindu, cotidianul italian La Repubblica şi site-ul francez owni.fr.

WikiLeaks mai afirmă că are dovada potrivit căreia Stratfor i-a acordat un abonament generalului pakistanez Hamid Gul, fost şef al serviciilor de informaţii pakistaneze, care potrivit unor telegrame diplomatice americane, pregătea un atac cu bombă artizanală împotriva unor membri ai forţei internaţionale din Afganistan în 2006.

WikiLeaks afirmă de asemenea că are dovada că Stratfor a interceptat activităţile online ale activiştilor care încercau să obţină despăgubiri pentru catastrofa de la Bhopal (India), din 1984. Acest accident, cel mai grav din istoria industrială mondială, s-a soldat cu mii de morţi după ce un nor de gaz toxic s-a scurs de la uzina de pesticide a grupului american Dow Chemical/Union Carbide.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici