„Cel de al treilea cel mai bogat om din Bulgaria, (Emil) Kiulev, era cunoscut pentru legăturile sale cu oameni politici importanţi, inclusiv pentru rolul de consilier al fostului preşedinte Gheorghi Părvanov, dar şi ca donator important în campania fostului premier Simeon de Saxa-Coburg”, scria fostul ambasador american John Beyrle în această telegramă, citat de WikiLeaks.
El realizează, în telegramă, un portret detaliat al lui Kiulev şi subliniază că, în 2002, acesta a cumpărat cea mai importantă companie de asigurări din Bulgaria, DZI, şi a schimbat numele băncii Roseximbank în DZI Bank, realizând cel mai mare grup financiar din ţară.
„În acest proces, Kiulev a reuşit să îşi schimbe imaginea, în faţa bulgarilor, de la cea de comerciant intern suspect de spălare de bani la cea de om de afaceri respectabil”, notează ambasadorul. „Într-un efort de a se distanţa de membrii cunoscutului Club (Vazrajdane Business), Kiulev a părăsit organizaţia în 2002. Recent, a angajat un membru al unui grup de lobby american să-l ajute să îşi cureţe imaginea în continuare”, adaugă el.
De asemenea, în opinia lui Beyrle, asasinarea lui Kiulev a fost un eveniment la fel de important ca asasinarea lui Ilia Pavlov, în 2003. Momentul în care a fost comisă crima „evidenţiază lipsa de acţiune a Bulgariei împotriva crimei organizate şi este percepută, în prezent, ca motiv de jenă naţională”, conchide acesta.
Un an mai târziu, ambasadorul vorbea din nou despre infracţiunile „gulerelor albe” din Bulgaria şi realiza o analiză detaliată a sistemului bancar al acestei ţări, în care descrie băncile bulgare ca pe nişte „mere stricate”. Kiulev a fost asasinat în Sofia, în maşina sa, un BMW, în dimineaţa de 26 octombrie 2005, în drum spre serviciu. El a fost împuşcat de un bărbat care se ascundea în nişte tufişuri.