Wikileaks: Olli Rehn aprecia, în 2007, că influenţa SUA asupra României ar fi utilă în cazul Kosovo

Fostul comisar european pentru Extindere Olli Rehn aprecia, în 2007, eforturile SUA pentru a promova unitatea UE privind independenţa Kosovo, notând că influenţa Washingtonului asupra României ar putea fi utilă, se arată într-o telegramă a ambasadei americane din Finlanda, publicată de WikiLeaks.

Urmărește
142 afișări
Imaginea articolului Wikileaks: Olli Rehn aprecia, în 2007, că influenţa SUA asupra României ar fi utilă în cazul Kosovo

Wikileaks: Olli Rehn aprecia, în 2007, că influenţa SUA asupra României ar fi utilă în cazul Kosovo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La 19 iulie 2007, ambasadorul american la Helsinki de la acea vreme, Marilyn Ware, s-a întâlnit cu Olli Rehn, pe atunci comisar european pentru Extindere. Rehn era pesimist în ceea ce priveşte Kosovo şi foarte dezamăgit că liderii sârbi nu înţeleg că acţiunile cinice ale Rusiei în cadrul Consiliului de Securitate al ONU sunt contrare intereselor pe termen lung ale Serbiei, potrivit telegramei redactate la 20 iulie 2007.

El a preconizat că Statele Unite şi fiecare stat membru UE vor fi nevoite în final să ia o decizie privind recunoaşterea unilaterală a independenţei Kosovo. Unanimitatea Uniunii Europene nu va fi posibilă în acest caz, dar recunoaşterea "de către SUA şi 15-20 de state membre" UE va fi necesară pentru a demonstra Rusiei că nu poate "dicta politica de securitate a Europei".

Rehn şi-a exprimat aprecierea faţă de eforturile SUA pentru a promova unitatea UE privind independenţa Kosovo, notând că influenţa Washingtonului asupra României ar putea fi utilă. El a subliniat că România este deosebit de sensibilă la argumentele Rusiei privind stabilirea unui precedent internaţional privind minorităţile etnice şi a sugerat că SUA ar putea juca un rol util pentru a convinge Bucureştiul că nu este aşa.

Comisarul european i-a mai spus atunci ambasadorului american că opoziţia preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, va complica procesul de aderare a Turciei la UE, dar nu trebuie neapărat să-l blocheze, dacă UE gestionează procesul cu atenţie. Sarkozy a promis electoratului francez că va încerca să încetinească sau chiar să blocheze aderarea Turciei şi "nu trebuie subestimată determinarea lui", se arată în telegrama publicată de WikiLeaks.

Rehn a prezentat o posibilă soluţie la această problemă, potrivit căreia UE ar putea fi nevoită să redacteze noi concluzii, care să-i permită lui Sarkozy să spună francezilor "am introdus parteneriatul privilegiat în discuţia UE". În acelaşi timp, aceste concluzii ar trebui să includă un limbaj care să le permită turcilor să spună că dacă îşi menţin cursul, încă mai au un control asupra perspectivelor de aderare la UE pe termen lung. "Nu este foarte elegant, dar aşa funcţionează UE", a spus Rehn zâmbind, potrivit textului telegramei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici