- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Wikileaks: SUA le-au cerut diplomaţilor săi să obţină "date biometrice" despre liderii români
Departamentul de Stat american le-a cerut diplomaţilor săi de la Bucureşti să obţină "date biometrice" despre "lideri şi consilieri actuali sau emergenţi" din România, potrivit unei note publicate de Wikileaks şi citate de Guardian în ediţia electronică de joi.
Wikileaks: SUA le-au cerut diplomaţilor săi să obţină "date biometrice" despre liderii români
Nota diplomatică este datată din 16 iunie 2009, fiind inclusă în categoria documentelor secrete, cu menţiunea interzicerii accesului pentru cetăţenii non-americani.
Ea prezintă "lista de priorităţi" privind activitatea de strângere de informaţii a diplomaţilor americani în România. Acestora li se cere să obţină date despre "vulnerabilitatea" sau "personalitatea" liderilor români, precum şi date "financiare, de sănătate şi biometrice" despre aceştia.
În privinţa politicii externe, Statele Unite sunt interesate de relaţiile României cu state vecine din regiunea Mării Negre şi Balcani, "detalii despre dispute şi rivalităţi cu state vecine", "politicile, planurile şi eforturile privind minorităţile româneşti din ţările învecinate", cele "de promovare a democraţiei în Europa de Est şi Balcani, în special Macedonia", privind "Republica Moldova şi Kosovo" sau referitoare la scutul antirachetă. Alte două note adresate diplomaţilor americani din Ungaria şi Slovenia solicitau date biometrice despre liderii din aceste ţări, precum şi despre eforturile şi planurile vizând Republica Moldova şi Kosovo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Urnele încep să se închidă în mai multe state, vin primele rezultate. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Relaţiile României cu Rusia sunt tratate separat, diplomaţii americani fiind instruiţi să afle posibilele "vulnerabilităţi la nivel ministerial ale liderilor sau oficialilor din serviciile de informaţii" române, precum şi date generale privind vulnerabilitatea României în faţa influenţei Rusiei. Potrivit lui Gerard Araud, fost director general pentru Afaceri Politice şi de Securitate în Ministerul francez de Externe, Rusia are într-adevăr o istorie revizionistă şi ea ar putea argumenta că bazele americane din Bulgaria şi România nu au fost înfiinţate doar pentru instruirea militarilor, ci de fapt au constituit noi mobilizări "substanţiale". Declaraţiile sale sunt incluse într-o altă notă diplomatică, din 12 iunie 2007, redactată de ambasadorul SUA în Franţa, Craig R. Stapleton, şi care reprezintă o transcriere a unei discuţii între Gerard Araud şi subsecretarul american pentru Afaceri Politice, William Burns.
Pe tema Uniunii Europene, sunt cerute "dovezi şi opinii despre măsura tot mai mare în care România se bazează pe sprijinul UE, în detrimentul sprijinului Statelor Unite", dovezi privind managementul defectuos al fondurilor UE şi eforturile Guvernului (român) de a asigura o administrare transparentă a asistenţei străine".
În privinţa NATO, autorităţile americane sunt interesate de capacitatea României de a menţine cheltuielile de apărare pentru această organizaţie şi de a se conforma obiectivelor Alianţei, precum şi de capacitatea Guvernului, inclusiv a serviciilor de securitate, de informaţii şi militare, de a proteja informaţii clasificate ale Statelor Unite sau NATO.
Alte informaţii solicitate de Departamentul de Stat american se referă la cooperarea României cu Statele Unite în direcţia neproliferării nucleare, traficul de arme de pe teritoriul ţării noastre, măsurile autorităţilor române privind combaterea terorismului, sprijinirea armatei americane sau informaţii despre infrastructura de telecomunicaţii din România.
Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a început duminică publicarea unui set de peste 250.000 de note diplomatice americane, acţiune considerată de Departamentul de Stat american drept "un atac la adresa comunităţii internaţionale".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO