WSJ: China se concentrează din nou pe stabilitate, pe fondul scăderii ritmului creşterii economice

Administraţia Chinei a decis să se concentreze pe stabilitatea economică, în contextul în care politicile de limitare a datoriei suverane şi a activităţilor speculative au generat scăderi ale creşterii economice, în principal pe piaţa imobiliară, potrivit publicaţiei The Wall Street Journal.

Urmărește
435 afișări
Imaginea articolului WSJ: China se concentrează din nou pe stabilitate, pe fondul scăderii ritmului creşterii economice

Sursa foto: profimedia

"Asigurarea stabilităţii este principala prioritate pentru economie anul viitor", anunţă liderii de la Beijing, inclusiv preşedintele Xi Jinping, după Conferinţa Centrală pentru Activităţi Economice, un forum oficial derulat fără public.

Administraţia de la Beijing vrea să menţină creşterea economică "într-un interval rezonabil" în 2022, precizează comunicatul oficial.

Anul acesta, China a depus eforturi pentru limitarea datoriei suverane şi a activităţilor speculative, iar în ultimele săptămâni au fost adoptate măsuri prin care sunt flexibilizate garanţiile de lichidităţi bancare şi politicile imobiliare, în eforturile de stimulare a creşterii economice.

China va continua politicile monetare "prudente" şi va aplica măsuri fiscale active, conform unui comunicat oficial citat de agenţia Xinhua.

Creşterea economică a Chinei a înregistrat o scădere în trimestru al treilea, pe fondul scăderii consumului, al apariţiei sporadice a unor focare epidemice şi al reducerii activităţilor imobiliare, după criza grupului China Evergrande.

Mulţi analişti se aşteaptă la o creştere economică de 4,5%-5,5% în 2022, după ce economia Chinei a avut anul acesta o creştere de 8%.

Administraţia de la Beijing a avertizat că se confruntă cu "presiuni triple", generate de reducerea cererii, de "şocurile din reţelele de aprovizionare" şi de "diminuarea aşteptărilor", în contextul în care mediul extern este mai complicat şi mai incert.

Cele mai mari riscuri pentru economia Chinei se referă la trecerea de la "obiectivele exagerate" din 2021 la "subminarea obiectivelor" anul viitor, afirmă Larry Hu, analist la Macquarie Group. "Riscul este ca decidenţii politici să reacţioneze prea târziu, ţinând cont de reticenţele de a utiliza proprietăţile imobiliare ca instrument de stimulare economică", subliniază analistul.

"Pe termen lung, obiectivele rămân intacte. Dar Administraţia Chinei ar putea să facă un pas înapoi în 2022 pentru a evita să producă prea multe daune colaterale", apreciază Zhiwei Zhang, economist-şef la grupul de evaluare Pinpoint Asset Management.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici