- Home
- Externe
- WASHINGTON, (23.09.2017, 22:47)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
WSJ: Economia Germaniei, expusă riscurilor globale, generate în special de schimbările tehnologice
Economia Germaniei, care a cunoscut o relansare puternică în timpul mandatelor cancelarului Angela Merkel, este expusă riscurilor generate de schimbările apărute la nivel mondial, în principal cele de tip tehnologic, comentează publicaţia The Wall Street Journal.
Urmărește
2302 afișări
WSJ: Economia Germaniei, expusă riscurilor globale, generate în special de schimbările tehnologice
"În timpul mandatelor cancelarului Angela Merkel, economia Germaniei s-a transformat dintr-una dintre cele mai vulnerabile din Europa într-o superputere economică. În pofida unor efecte ale crizei financiare globale şi ale crizei zonei euro, venitul pe cap de locuitor în Germania a crescut mult comparativ cu cel al partenerilor europeni", comentează editorialistul Tom Fairless într-un articol publicat de The Wall Street Journal sub titlul "Provocări pentru economia Germaniei: după o relansare puternică în timpul mandatelor Angelei Merkel, economia este vulnerabilă schimbărilor globale".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Cinci milioane de germani erau şomeri când Angela Merkel a devenit cancelar, în septembrie 2005, cei mai mulţi de la marea criză economică din anii 1930. Însă, în timpul mandatelor Angelei Merkel, şomajul a scăzut puternic. Costurile forţei de muncă au crescut într-un ritm mai puţin intens în Germania decât în multe alte economii avansate, stimulând competitivitatea. Această situaţie a adus exporturile germane până la nivelul de 46% din Produsul Intern Brut, de patru ori mai mult decât în Statele Unite. Iar valoarea scăzută a monedei euro a făcut firmele germane şi mai competitive.
"Cu toate acestea, unii economişti afirmă că recenta forţă economică a Germaniei este o coincidenţă fericită. Principalele produse de export - componentele auto, echipamentele industriale şi instrumentele de precizie - au fost solicitate masiv de ţările din Asia care s-au industrializat. În contextul în care Angela Merkel se îndreaptă spre ceea ce mulţi cred că va fi o victorie electorală, unii economişti cred că economia germană este vulnerabilă la schimbările din economia mondială. Economia germană depinde foarte mult de firmele mici şi mijlocii (Mittelstand), care sunt conservatoare din punct de vedere financiar, investind relativ puţin în cercetare şi dezvoltare", explică The Wall Street Journal. Firmele de acest tip s-au concentrat în mod tradiţional pe tehnologiile clasice hardware, în defavoarea sistemelor software. În viitor, echipamentele clasice hardware ar putea reprezenta doar un sfert din valoarea unui autoturism, spre exemplu, trei sferturi fiind reprezentate de tehnologie software.
Companiile germane axate pe domenii inovatoare (startup) nu au putut imita succesul firmelor americane din cauza lipsei de finanţare şi a reticenţei culturale faţă de riscuri. Antreprenorii germani sunt învăţaţi "să obţină utilitate din prima zi", argumentează Christoph Raethke, directorul Centrului german pentru Antreprenoriat Tehnologic din Berlin.
Oamenii de afaceri germani se confruntă cu obstacole birocratice substanţiale, reglementările în domeniul muncii sunt relativ rigide, iar Codul fiscal german nu favorizează alocarea de capital pentru investiţii, explică analişti economici.
"Germania este dependentă puternic de industria auto, care constituie aproximativ o cincime din producţie. Acest lucru face economia vulnerabilă la problemele apărute în industria de profil din cauza trecerii la vehicule electrice, care utilizează mult mai puţine piese mobile decât cele propulsate de carburanţi. Această situaţie ar putea afecta uriaşa industrie germană de piese auto", subliniază WSJ.
Germania a început să aloce din ce în ce mai multe fonduri pentru cercetare şi dezvoltare şi încearcă să stimuleze companiile să investească în tehnologie digitală. La acest capitol, Singapore, Suedia şi Statele Unite ocupă primele locuri în lume, în timp ce Canada este pe poziţia a noua, Marea Britanie pe locul 11, iar Germania pe 17, conform Institutului internaţional pentru managementul dezvoltării. Economiştii cred că Germania investeşte prea puţin, atât la nivel public, cât şi privat, în infrastructura digitală, energetică şi de transporturi.
"Producătorii auto germani au fabricat bujia perfectă şi au tot optimizat-o. Dar mulţi experţi din Silicon Valley şi din China caută modalităţi prin care să ajute industria să se schimbe, acţionează în acest sens. Nu mă pot gândi la nicio companie germană mică sau mijlocie care să gândească în acest cadru", explică Lin Sebastian Kayser, un antreprenor în domeniul digital din oraşul german München.
Citeşte şi: Merkel şi Schulz îndeamnă cetaţenii să voteze în scrutinul parlamentar de duminică. Cine s-ar plasa pe primul loc, potrivit unui sondaj publicat astăzi
Citeşte şi: ALEGERI parlamentare în Germania. Criza imigranţilor, cel mai dificil test pentru Angela Merkel
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ALEGERI ÎN GERMANIA | Mizele unui scrutin care ar putea schimba soarta Uniunii Europene. Premiera istorică de după al II-lea Război Mondial, care s-ar putea înregistra în urma votului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe