- Home
- Externe
- WASHINGTON, (24.01.2019, 14:21)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
WSJ: Noua Cortină de Fier - Sistemul antibalistic rus ameninţă dominaţia SUA pe plan global
Rusia a extins sistemul de apărare antiaeriană în Europa de Est, în Siria şi în regiunea Arctică, afectând raza de acţiune a armatei Statelor Unite şi forţând Administraţia Donald Trump să îşi reanalizeze planurile operaţionale la nivel global, informează publicaţia The Wall Street Journal.
Urmărește
4649 afișări
WSJ: Noua Cortină de Fier - Sistemul antibalistic rus ameninţă dominaţia SUA pe plan global
"În Siria, de-a lungul frontierelor Europei de Est şi în jurul Cercului Arctic - Rusia a construit o reţea de sisteme antiaeriene care ameninţă raza de acţiune a armatei americane, forţând Washingtonul să îşi reanalizeze poziţia de putere aeriană mondială nedisputată. Sistemul antiaerian rus S-400, un scut aerian puternic şi potenţial letal, schimbă calculele SUA şi ale aliaţilor în zone sensibile, în primul rând în Siria", comentează editorialistul Thomas Grove într-un articol publicat în cotidianul The Wall Street Journal sub titlul "Noua Cortină de Fier: Sistemul antibalistic rus reprezintă o provocare pentru capabilităţile aeriene americane /Sistemul antiaerian S-400 nu a fost testat în conflicte, dar extinderea acestuia ameninţă dominaţia aeriană a SUA".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Beyoncé a făcut show de Crăciun în orașul ei natal, Houston, în timpul pauzei meciului NFL. „Beyoncé Bowl” a fost prima reprezentație televizată în direct din ultimii patru ani
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
Radare ale sistemului S-400, despre care Rusia susţine că pot detecta cele mai noi avioane militare dotate cu tehnologie invizibilă, au fost instalate în vestul Siriei, având rază de acţiune în Turcia, Israel şi Marea Mediterană.
Avioanele coaliţiei antiteroriste coordonate de SUA au fost nevoite să schimbe direcţia "imediat ce senzorii electronici au arătat că sunt urmărite de aceste radare", afirmă generalul Viktor Gumionni, comandantul Forţelor antiaeriene ruse.
Tacticile militare hibride folosite de Rusia împotriva Occidentului, inclusiv ingerinţele electorale şi campaniile în scopul dezinformării, au atras atenţia congresmenilor şi Administraţiei SUA. Dar extinderea sistemului S-400 demonstrează că Rusia investeşte şi în capabilităţi militare clasice, notează WSJ.
Administraţia Vladimir Putin a dezvăluit doar unele dintre zonele în care sunt instalate sisteme antiaeriene S-400. Sisteme de acest tip au fost montate în zona Oceanului Arctic, în zona Strâmtorii Bering, în Kaliningrad, Crimeea, Siria, în apropierea frontierelor Rusiei cu Mongolia, China şi Japonia.
"Trebuie să înţelegem că perioada dominaţiei aeriene absolute a SUA s-a încheiat", avertizează Elbridge Colby, expert al Centrului pentru Noua Securitate Americană.
Pentagonul a admis că bateriile antiaeriene S-400 instalate în Siria au forţat coaliţia antiteroristă să ajusteze operaţiunile, dar susţine că Statele Unite încă au libertate de acţiune la nivel aerian. "Putem continua să acţionăm unde este necesar", a declarat un oficial militar american.
Preşedinţia SUA a reconfigurat Strategia Naţională de Securitate la sfârşitul anului 2017 pentru a fi adaptată noilor provocări. Rusia "instalează capabilităţi militare care au rolul de a bloca accesul SUA în perioade de criză şi de a contesta capacitatea noastră de a acţiona liber. Ne contestă avantajele geopolitice", se arată într-un raport militar american.
O comisie a Congresului SUA care evaluează strategia de apărare elaborată de preşedintele Donald Trump a exprimat temeri similare într-un raport prezentat în noiembrie 2018. Rusia "încearcă să obţină hegemonie regională şi mijloace de proiectare a puterii la nivel mondial. Acţiunile Rusiei diminuează avantajele militare americane şi ameninţă interesele principale americane", a concluzionat comisia.
Kremlinul se opune de mult timp ordinii mondiale dominate de Statele Unite. Prin politicile externe din ce în ce mai agresive, Rusia încearcă să îşi consolideze poziţia într-o lume împărţită în sfere de influenţă controlate de Moscova, Washington şi Beijing, subliniază WSJ.
"Rusia nu vrea superioritate militară, dar a pus capăt superiorităţii Occidentului şi Statelor Unite. Acum, Occidentul nu mai poate folosi forţa în mod arbitrar", afirmă Serghei Karaganov, unul dintre consilierii pentru politică externă ai preşedintelui rus Vladimir Putin.
CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII
Citește pe alephnews.ro: Harbin Ice-Snow World te așteaptă cu peste 300.000 de metri cubi de gheață și zăpadă. Tema din acest an este „Vis de iarnă, dragoste în inima Asiei”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Felicitările de Crăciun au devenit o parte esențială a spiritului vesel din perioada sărbătorilor. Care este istoria acestora
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:03
-
astăzi, 18:30