WSJ: Polonia preferă imigranţi din Ucraina, refuzându-i pe cei din Orientul Mijlociu şi Africa

Polonia a primit milioane de imigranţi ucraineni, cel mai mare număr de extracomunitari ajunşi în Uniunea Europeană, în timp ce Guvernul de la Varşovia manifestă reticenţă faţă de planul Comisiei Europene privind redistribuirea imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa, scrie Wall Street Journal.

Urmărește
2407 afișări
Imaginea articolului WSJ: Polonia preferă imigranţi din Ucraina, refuzându-i pe cei din Orientul Mijlociu şi Africa

WSJ: Polonia preferă imigranţi din Ucraina, refuzându-i pe cei din Orientul Mijlociu şi Africa

În urmă cu patru ani şi jumătate, Maryna Karalop a împachetat şi s-a mutat din Ucraina în Polonia. De atunci, în Polonia au venit în total aproximativ două milioane de ucraineni - cel mai mare aflux de imigranţi în Uniunea Europeană din ultima perioadă, obseră WSJ într-un articol intitulat "Polonia refuză musulmanii, dar primeşte ucraineni".

Guvernul din Polonia a refuzat cotele Uniunii Europene pentru redistribuirea imigranţilor din Siria, Afganistan şi Eritreea a căror sosire a reconfigurat politica europeană prin alimentarea populismului. În acelaşi timp, Varşovia a deschis porţile pentru ucrainenii aflaţi în căutarea unei vieţi mai bune în contextul crizei economice generate de intervenţia rusă din 2014.

"Îmi văd viitorul aici. Este linişte, este confortabil, îmi place totul", afirmă Maryna Karalop, în vârstă de 40 de ani, care a deschis împreună cu soţul ei o agenţie pentru recrutarea forţei de muncă, în principal ucraineni. Fiica ei, care are 14 ani, a învăţat fluent limba poloneză şi este elevă.

Polonia a emis, potrivit datelor din 2017, mai multe permise de rezidenţă pentru cetăţeni non-UE decât orice alt stat european, 86% fiind acordate ucrainenilor. Ucrainenii reprezintă 18,7% din totalul imigranţilor veniţi în Uniunea Europeană.

Afluxul de imigranţi, care continuă, produce transformări demografice cu efecte pe termen lung în Polonia. Deplasarea cetăţenilor constituie o provocare şi pentru Ucraina, unde emigraţia masivă a devenit o temă de campanie înaintea alegerilor prezidenţiale din 31 martie. Fostul premier Iulia Timoşenko, unul dintre candidaţii care îl înfruntă pe preşedintele Petro Poroşenko, consideră că acesta este al doilea risc cu care se confruntă Ucraina după ameninţarea militară rusă. "Cât timp mai putem închide ochii faţă de faptul că un milion de ucraineni părăsesc ţara anual!?", a declarat Iulia Timoşenko recent.

"În Polonia, există consensul general că nu vrem acel stil de imigraţie post-colonială din Occident. Oamenii cred că sunt în regulă creştinii şi că noncreştinii nu sunt în regulă, creştinii vor fi asimilaţi, iar noncreştinii, nu. Este atât de simplu", explică Radoslaw Sikorski, fost preşedinte al Parlamentului polonez şi fost ministru de Externe.

Economia Poloniei, aflată în extindere, are nevoie de angajaţi în contextul în care milioane de polonezi - la fel ca milioane de alţi est-europeni - au profitat de libertatea de circulaţie din ultimul deceniu pentru a căuta locuri de muncă mai bine plătite în Marea Britanie, Germania şi în alte naţiuni occidentale. Ucrainenii vin în Polonia pentru a umple acest gol, o tendinţă care se înscrie în cadrul modificărilor demografice din Europa.

"În Polonia, nu trebuie să cauţi locuri de muncă, deoerece te caută locurile de muncă", afirmă Artem Zozulia, directorul Fundaţiei Ucraina, o organizaţie care îi ajută pe imigranţii ucraineni să se integreze.

Oficialii guvernamentali din Polonia au evidenţiat faptul că infracţionalitatea nu a crescut semnificativ din cauza afluxului de imigranţi ucraineni. Conform unui sondaj de opinie, 52% dintre polonezi percep favorabil migraţia din Ucraina, 36% sunt neutri, iar 12% manifestă ostilitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici