Xi Jinping îi succedă lui Hu Jintao la conducerea Chinei

Xi Jinping i-a succedat, joi, lui Hu Jintao la conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC) şi, prin urmare, a Chinei, o putere mondială autoritară în plină schimbare, pe care va trebui să o reformeze şi să combată corupţia care o ameninţă, a anunţat agenţia China Nouă.

Urmărește
757 afișări
Imaginea articolului Xi Jinping îi succedă lui Hu Jintao la conducerea Chinei

Xi Jinping îi succedă lui Hu Jintao la conducerea Chinei

Xi, în vârstă de 59 de ani, a apărut în faţa presei internaţionale în fruntea noului grup de lideri chinezi, "conducerea colectivă", formată din şapte persoane, care va guverna destinele Chinei în următorii zece ani.

În zgomotul aparatelor de fotografiat şi în faţa camerelor de luat vederi din lumea întreagă, Xi a urcat pe scena Palatului Poporului, urmat de şase figuri noi care vor forma nucleul puterii chineze, "comitetul permanent" al Biroului politic al PCC.

Întrerupând tradiţia, Xi, cu un aer grav dar zâmbitor, după ce şi-a prezentat colegii, a susţinut un scurt discurs în care a avertizat că el însuşi şi noua echipă au de înfruntat "responsabilităţi enorme", recunoscând că PCC se confruntă cu "provocări grave", între care corupţia, a subliniat el.

Dar noii lideri chinezi s-au mobilizat pentru "a asigura o viaţă mai bună" poporului, a afirmat el.

Departe de excesele mediatice ale alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, de săptămâna trecută, apariţia noii conduceri a partidului unic chinez, aflat la putere din 1949, pune punct final lucrărilor, înconjurate de cel mai mare secret, ale celui de-al XVIII-lea congres al PCC, îngreunate în mod excepţional de cazuri de corupţie şi abuz de putere în cadrul "nomenclaturii" comuniste.

Reunit în cursul dimineţii, noul comitet central al PCC, format din 205 demnitari aleşi cu o zi înainte de participanţii la congres, au desemnat un nou Birou politic format din aproximativ 25 de membri.

Dintre aceştia a fost ales nucleul, redus de la nouă la şapte membri şi format din principalele personalităţi ale regimului, în cadrul căruia Xi Jinping va trebui să se impună în următorii cinci ani ai primului său mandat, urmat de regulă de un al doilea.

Plecând, Hu Jintao l-a rugat pe succesorul său să "facă curăţenie" în casa Chinei, afectată de corupţie. "Dacă vom eşua în a trata corect această problemă, ea s-ar putea dovedi fatală pentru Partid şi ar putea chiar să provoace prăbuşirea statului", a avertizat el în deschiderea congresului.

Primul lider născut după venirea la putere a regimului comunist, în urmă cu 63 de ani, Xi Jinping rămâne în mare parte o personalitate enigmatică.

În străinătate, nu este aşteptat niciun viraj spectaculos în timpul conducerii sale în materie de politică externă. Xi Jinping revendică "mândria istorică şi naţională" a Chinei. Putere în ascensiune în Pacific, ea va continuă să ţină piept Statelor Unite şi să preseze Europa, principala sa piaţă de export, să iasă din criza datoriilor.

În privinţa drepturilor omului, Xi Jinping va trebui să decidă dacă îl va elibera pe laureatul premiului Nobel pentru Pace în 2010, intelectualul disident Liu Xiaobo.

În prezent directorul "atelierului lumii", Xi Jinping va trebui să reinventeze modelul chinez.

China de mâine, a decis congresul comunist, vrea să rivalizeze cu economiile occidentale cele mai dezvoltate.

Dar, pândit de jumătate de miliard de internauţi, Xi Jinping este urmărit de o clasă de mijloc ce va număra în curând 700 de milioane de persoane, în mare parte consumatori străini idealului comunist, şi de o ţară în care indignarea creşte în faţa bogăţiilor adeseori extravagante ale noii "aristocraţii roşii".

El are, astfel, marje de manevră restrânse, de prost augur pentru modernizarea politică a Chinei.

Xi este în general prezentat ca o persoană de compromis acceptat de facţiunile "reformiste" şi "conservatoare". El va fi secondat de Li Keqiang, care îi va succeda în martie lui Wen Jiabao în funcţia de premier.

Hu Jintao se va alătura culiselor puterii, alături de foştii demnitari ai regimului, între care fostul preşedinte Jiang Zemin (1992-2002), cel mai puternic dintre ei.

El i-a cedat lui Xi preşedinţia puternicei Comisii militare centrale (CMC), organismul PCC care controlează armata.


Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici