- Home
- Externe
- LONDRA, (20.10.2015, 19:29)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Xi Jinping, preşedintele Chinei, primit la Londra cu mare fast, într-o vizită de stat controversată - VIDEO
Preşedintele chinez urma să se adreseze Parlamentului şi să ia cina cu Elizabeth a II-a marţi, în prima zi a unei vizite de stat menite să consolideze relaţiile economice cu M.Britanie, dar care riscă să fie eclipsată de îngrijorări pe tema concurenţei între cele două economii, relatează AP online.
Urmărește
922 afișări
Xi Jinping, preşedintele Chinei, primit la Londra cu mare fast, într-o vizită de stat controversată (Imagine: captura video)
Marea Britanie l-a primit în spiritul tradiţei sale pe Xi Jinping, pe care l-a adus într-o procesiune pompoasă, aproximativ un kilometru, până la Palatul Buckingham - unde va sta în cele patru zile ale vizitei împreună cu soţia sa Peng Liyuan - într-o trăsură aurită trasă de cai albi.
Xi Jinping şi Peng Liyuan au fost întâmpinaţi de către regină, prinţul consort Philip şi demnitari, între care şi premierul David Cameron, la locul de paradă a Gărzii Călare, lângă Palatul Buckingham. Liderul chinez a fost primit cu 41 de salve de tun, după care a trecut în revistă Garda Grenadierilor, în ţinută de gardă şi purtând celebrele căciuli din blană de urs.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Mii de persoane s-au aliniat de-a lungul bulevardului Mall pentru a vedea procesiunea şefului de stat, iar protestatari din cadrul unor asociaţii pentru apărarea drepturilor omului şi protibetane s-au îmbrâncit cu un grup mult mai mare de simpatizanţi ai acestuia care i-a acoperit pe rivali cu strigăte de "China! China!".
Guvernul britanic, condus de către conservatori, curtează China, a doua cea mai mare economie din lume, de ani de zile. În cursul vizitei în Marea Britanie în 2005 a lui Hu Jintao, predecesorul lui Xi Jinping, cele două ţări au anunţat acorduri comerciale în valoare de 1,3 miliarde de dolari. La vremea respectivă, britanicii afirmau că urmau să semneze cu chinezii acorduri comerciale în valoare de 30 miliarde de lire (46 miliarde de dolari).
Cameron a declarat că vizita anunţă o "epocă de aur" între cele două ţări - o declaraţie salutată de mulţi.
Talon Li, un student chinez la Finanţe, la Universitatea Greenwich, a participat împreună cu colegi de an la procesiunea de pe Mall pentru a-l întâmpina pe Xi Jinping şi a-şi exprima susţinerea faţă de o strângere a relaţiilor între cele două ţări.
"Este grozav", a declarat el. "Marea Britanie şi China se vor ajuta reciproc cu-adevărat. Trebuie să rămână prietene - fiecare britanic şi chinez pot fi prieteni", a adăugat tânărul.
Însă unii politicieni, oameni de afaceri şi membri de sindicat britanici sunt alarmaţi de nivelul tot mai ridicat al investiţiilor chineze în sectoare-cheie ale economiei britanice şi de competiţia chineză în domenii ca producţia de oţel.
Asupra lui Cameron se exercită presiuni pentru ca acesta să ridice problema vânzării de oţel în pierdere pe piaţa mondială de către China. Scăderea preţului mondial al oţelului şi o liră sterlină puternică i-au împins pe producătorii britanici de oţel în criză. Tata Steel a anunţat marţi concedierea a 1.200 de oameni, la doar câteva săptămâni după desfiinţarea a 2.200 de locuri de muncă la uzina SSI, în nord-estul Angliei.
Tata a anunţat că disponibilizările la uzine în nord-estul Angliei şi Scoţiei constituie un răspuns la "o schimbare în condiţiile pieţei, cauzate de un val de importuri ieftine, în special din China, o liră sterlină puternică şi costuri ridicate cu electricitatea".
Momentul pare ales astfel încât să sporească presiunile asupra Guvernului britanic pentru ca aceasta să răspundă plângerilor producătorilor din ţară cu privire la oţelul chinezesc ieftin.
China urmează, de asemenea, să construiască o nouă centrală nucleară în sud-vestul Angliei, iar ministrul britanic de Finanţe George Osborne a încheiat acorduri care, în opinia sa, vor transforma cartierul financiar din Londra într-un pod între China şi pieţe occidentale. Luna trecută el a anunţat un acord prin care Banca Populară a Chinei să emită obligaţiuni, în yuani, pe termen scurt, la Londra.
Încheierea acordului a condus la acuzarea Marii Britanii de faptul că este dispusă la compromisuri cu China, pentru a obţine investiţii. Politicieni britanici din opoziţie îl îndeamnă totodată pe Cameron să ridice problema situaţiei drepturilor omului în China, în cadrul multiplelor întâlniri ale acestuia cu Xi Jinping.
Ministrul britanic de Externe Philip Hammond a subliniat că Marea Britanie "dezvoltă o relaţie matură cu chinezii".
"Nu cred că suntem naivi", a declarat el pentru BBC.
Însă James McGregor, un expert chinez de la firma de consultanţă APCO, afirmă că Beijingul n-ar respecta o ţară care nu i-ar opune rezistenţă. "Dacă te porţi ca un căţeluş cuminte, obiectul atenţiei tale va crede că te-a prins în lesă", a declarat McGregor.
Primul cuplu chinez urma să ia masa în privat cu regina şi să viziteze pinacoteca de la Palatul Buckingham.
Xi Jinping urma să susţină, tot marţi, un discurs în Parlament şi să participe la un banchet oferit de către regină la Palatul Buckingham.
Potrivit BBC, la banchetul de stat urmează să fie prezenţi membri ai familiei regale - inclusiv prinţul William şi ducesa de Cambridge, dar şi Cameron şi liderul Partidului Laburist (în opoziţie) Jeremy Corbyn.
Prinţul Charles, un prieten al liderului tibetan în exil Dalai Lama, urma să nu fie prezent la banchet, însă absenţa sa nu a fost motivată oficial.
Ambasadorul chinez în Marea Britanie a declarat că se îndoieşte că liderul opoziţiei laburiste va ridica problema drepturilor omului la banchet, după ce un purtător de cuvânt al lui Corbyn a spus că acesta se va "folosi de ocazia" pe care o oferă vizita preşedintelui chinez pentru a-şi prezenta unele îngrijorări.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe