Xi Jinping va discuta cu Ursula von der Leyen şi Charles Michel. UE va pune presiuni asupra Chinei pentru a nu ajuta Rusia

Liderii UE şi cei chinezi se întâlnesc vineri pentru primul summit din ultimii doi ani, Bruxelles-ul dorind să obţină asigurări din partea Beijingului că nu va furniza arme Rusiei şi nici nu va ajuta Moscova să eludeze sancţiunile occidentale impuse din cauza invaziei din Ucraina.

Urmărește
4511 afișări
Imaginea articolului Xi Jinping va discuta cu Ursula von der Leyen şi Charles Michel. UE va pune presiuni asupra Chinei pentru a nu ajuta Rusia

Într-un limbaj neobişnuit de deschis, oficialii UE apropiaţi de pregătirile summitului au declarat că orice ajutor acordat Rusiei ar afecta reputaţia internaţională a Chinei şi ar pune în pericol relaţiile cu cei mai mari parteneri comerciali ai săi, Europa şi Statele Unite, potrivit Reuters.

Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel, vor purta discuţii virtuale cu premierul chinez Li Keqiang şi, ulterior, cu preşedintele Xi Jinping.

Un oficial UE a declarat că poziţia Chinei faţă de Rusia va fi "întrebarea de un milion de dolari" de vineri. Un altul a subliniat că peste un sfert din comerţul global al Chinei a fost realizat anul trecut cu blocul comunitar şi cu Statele Unite, faţă de doar 2,4% cu Rusia.

"Prelungim acest război sau lucrăm împreună pentru a pune capăt acestui război? Aceasta este întrebarea esenţială pentru summit", a declarat oficialul.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a reiterat apelul Chinei pentru discuţii de pace în această săptămână, adăugând că preocupările legitime ale tuturor părţilor ar trebui să fie luate în considerare.

China însăşi este îngrijorată de faptul că ţările europene iau indicaţii de politică externă mai dure de la Statele Unite şi a cerut ca UE să "excludă interferenţele externe" din relaţiile sale cu China.

Relaţiile dintre UE şi China erau deja tensionate

UE a trecut brusc în 2019 de la un limbaj diplomatic blând pentru a numi China un rival sistemic, dar o vede ca pe un potenţial partener în lupta împotriva schimbărilor climatice sau a pandemiei.

Bruxelles şi Beijingul au încheiat un acord de investiţii la sfârşitul anului 2020, menit să rezolve unele preocupări ale UE privind accesul reciproc la piaţă.

Cu toate acestea, acesta este acum în aşteptare după ce sancţiunile impuse de Bruxelles împotriva oficialilor chinezi pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang au determinat Beijingul să includă pe lista neagră persoane şi entităţi din UE.

De atunci, China a suspendat importurile din Lituania după ce ţara baltică a permis Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto în capitala sa, ceea ce a provocat furia Beijingului, care consideră insula guvernată democratic ca fiind propriul său teritoriu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici