- Home
- Externe
- (01.04.2022, 09:48)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Xi Jinping va discuta cu Ursula von der Leyen şi Charles Michel. UE va pune presiuni asupra Chinei pentru a nu ajuta Rusia
Liderii UE şi cei chinezi se întâlnesc vineri pentru primul summit din ultimii doi ani, Bruxelles-ul dorind să obţină asigurări din partea Beijingului că nu va furniza arme Rusiei şi nici nu va ajuta Moscova să eludeze sancţiunile occidentale impuse din cauza invaziei din Ucraina.
Urmărește
4511 afișări
Într-un limbaj neobişnuit de deschis, oficialii UE apropiaţi de pregătirile summitului au declarat că orice ajutor acordat Rusiei ar afecta reputaţia internaţională a Chinei şi ar pune în pericol relaţiile cu cei mai mari parteneri comerciali ai săi, Europa şi Statele Unite, potrivit Reuters.
Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel, vor purta discuţii virtuale cu premierul chinez Li Keqiang şi, ulterior, cu preşedintele Xi Jinping.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Un oficial UE a declarat că poziţia Chinei faţă de Rusia va fi "întrebarea de un milion de dolari" de vineri. Un altul a subliniat că peste un sfert din comerţul global al Chinei a fost realizat anul trecut cu blocul comunitar şi cu Statele Unite, faţă de doar 2,4% cu Rusia.
"Prelungim acest război sau lucrăm împreună pentru a pune capăt acestui război? Aceasta este întrebarea esenţială pentru summit", a declarat oficialul.
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a reiterat apelul Chinei pentru discuţii de pace în această săptămână, adăugând că preocupările legitime ale tuturor părţilor ar trebui să fie luate în considerare.
China însăşi este îngrijorată de faptul că ţările europene iau indicaţii de politică externă mai dure de la Statele Unite şi a cerut ca UE să "excludă interferenţele externe" din relaţiile sale cu China.
Relaţiile dintre UE şi China erau deja tensionate
UE a trecut brusc în 2019 de la un limbaj diplomatic blând pentru a numi China un rival sistemic, dar o vede ca pe un potenţial partener în lupta împotriva schimbărilor climatice sau a pandemiei.
Bruxelles şi Beijingul au încheiat un acord de investiţii la sfârşitul anului 2020, menit să rezolve unele preocupări ale UE privind accesul reciproc la piaţă.
Cu toate acestea, acesta este acum în aşteptare după ce sancţiunile impuse de Bruxelles împotriva oficialilor chinezi pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang au determinat Beijingul să includă pe lista neagră persoane şi entităţi din UE.
De atunci, China a suspendat importurile din Lituania după ce ţara baltică a permis Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto în capitala sa, ceea ce a provocat furia Beijingului, care consideră insula guvernată democratic ca fiind propriul său teritoriu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: A pierdut Putin respectul Occidentului? „El este un om într-o cuşcă pe care şi-a construit-o singur”, spune Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe