Yemenul a destructurat o reţea de spionaj iraniano-siriană

Autorităţile din Yemen au destructurat o reţea de spionaj iraniană implicând sirieni şi care opera pe teritoriul ţării, unde a introdus piese de arme, a afirmat luni Ministerul Apărării.

Urmărește
219 afișări
Imaginea articolului Yemenul a destructurat o reţea de spionaj iraniano-siriană

Yemenul a destructurat o reţea de spionaj iraniano-siriană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Elemente iraniene, siriene şi yemenite", presupuşi membri ai reţelei, "au fost arestate la Sanaa, la Aden (sud) şi în alte provincii", a adăugat Ministerul pe site-ul său de Internet.

Intraţi în Yemen sub acoperirea unei investiţii într-un proiect industrial, iranienii au început să importe echipamente prin portul Aden, unde "controlul unui container a dezvăluit că aceste echipamente nu erau destinate în cele din urmă civililor (...) ci militarilor", afirmă ministerul.

După sesizarea acestor echipamente, "a căror asamblare poate produce rachete şi alte arme diferite", autorităţile i-au arestat pe "iranieni şi au deschis o anchetă", anunţă ministerul, fără să precizeze numărul persoanelor reţinute sau data arestării lor.

În septembrie, preşedintele yemenit Abd Rabbuh Mansur Hadi a acuzat Iranul de "susţinerea fugarilor politici înarmaţi" ai Yemenului, făcând cunoscută destructurarea a şase celule de spionaj în numele Iranului.

"Cinci dintre aceste celule (...) au fost deferite în faţa justiţiei, iar a şasea a fost descoperită recent", a anunţat el, acuzând republica islamică că "a încercat să împiedice reglementarea politică" a Yemenului, asumată după îndepărtarea de la putere în februarie a fostului preşedinte Ali Abdallah Saleh, după un an de contestare populară.

Săptămâna trecută, Hadi a acuzat Iranul de susţinerea unei facţiuni a Mişcării Sudiste care încearcă, potrivit lui, să obţină o secesiune a sudului ţării.

Relaţiile între Yemen, majoritar sunnit, şi Iranul şiit au fost adeseori marcate de neîncredere, Sanaa suspectându-i pe iranieni de susţinerea rebelilor zaidiţi, o reţea şiită, majoritari în nordul Yemenului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici