- Home
- Externe
- SANAA, (23.01.2015, 12:10)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Yemenul a plonjat într-un haos total odată cu demisiile preşedintelui şi Guvernului
Yemenul a plonjat într-un haos politic total, joi seara, după demisia Guvernului urmată de cea a preşedintelui, respinsă imediat de Parlament, în timp ce capitala Sanaa se află sub controlul ferm al unei miliţii şiite.
Urmărește
321 afișări
Yemenul a plonjat într-un haos total odată cu demisiile preşedintelui şi Guvernului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Guvernul yemenit, numit în urmă cu trei luni, şi-a prezentat demisia preşedintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, calificând această decizie drept "irevocabilă".
Ulterior, preşedintele Hadi, aliat al Washingtonului în lupta împotriva Al-Qaida, a demisionat afirmând că Yemenul a ajuns într-un "impas total", potrivit unei scrisori a cărei copie a fost obţinută de AFP.
Dar decizia sa a fost respinsă de Parlamentul care urmează să se reunească de urgenţă duminică pentru a analiza situaţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Semn al faptului că această criză nu conteneşte să se extindă, patru provincii din sudul Yemenului, regiune altădată independentă, au decis să refuze ordinele trimise de capitală unităţilor militare locale şi să nu se supună decât celor loiali lui Hadi.
Violenţele care afectează Yemenul din vară generează temeri privind o prăbuşire totală a statului, aşa cum s-a întâmplat în Somalia. Preşedintele Hadi s-a dovedit un aliat crucial al Statelor Unite, permiţându-le în special să desfăşoare atacuri cu avioane fără pilot împotriva militanţilor Al-Qaida pe teritoriul său.
Yemenul este baza Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), considerată de Washington drept aripa cea mai periculoasă a reţelei extremiste, care a revendicat atentatul împotriva Charlie Hebdo la 7 ianuarie.
Statele Unite au anunţat că urmăresc situaţia şi că susţin o tranziţie politică "paşnică", fără să aibă în vederea modificarea dispozitivului lor la faţa locului.
Dar, în cursul serii, un oficial din cadrul Departamentului de Stat a anunţat o nouă reducere a personalului ambasadei din cauza "schimbării situaţiei privind securitatea". "Continuăm să funcţionăm normal dar cu personal redus".
În scrisoarea sa de demisie, premierul Khaled Bahah a vorbit despre intenţia sa de a se demarca de preşedintele Hadi, contestând concesia făcută de acesta miliţiilor şiite.
Miliţiile Ansaruallah, denumite şi Houthis, care au preluat în septembrie controlul unei mari părţi din Sanaa, cer mai multă influenţă în instituţiile statului şi contestă proiectul de Constituţie care prevede transformarea Yemenului în stat federal cu şase regiuni.
Miliţiile şiite sunt în continuare omniprezente în jurul palatului prezidenţial al cărui control l-au preluat marţi, în pofida unui acord prin care îşi iau angajamentul să se retragă din acest sector şi de la reşedinţa premierului şi, mai ales, să îl elibereze pe şeful de cabinet al preşedintelui, Ahmed Awad ben Mubarak, răpit sâmbătă.
În contrapondere, preşedintele Hadi a promis miercuri să modifice proiectul de Constituţie. În plus, acordul prevede ca Houthis, precum şi mişcarea sudistă sau alte facţiuni politice, "private de o reprezentare echitabilă în instituţiile statului, să aibă dreptul de a-şi numi reprezentanţi în aceste instituţii".
În pofida acestor concesii importante, nu a fost semnalată nicio retragere a Houthis, iar şeful de cabinet al preşedintelui nu a fost eliberat.
Emisarul ONU Jamal Benomar, care sosit la Sanaa joi după intensificarea violenţelor, le-a cerut reprezentanţilor forţelor politice să "rezolve orice divergenţă (...) prin dialog".
Preşedintele Hadi a fost ales în 2012 după plecarea lui Ali Abdallah Saleh, îndepărtat de la putere în cadrul valului de revolte din timpul Primăverii Arabe.
Guvernul a fost numit în virtutea unui acord de pace care a pus capăt, în septembrie, luptelor după intrarea miliţiilor şiite în capitală. El a fost respins încă de la depunerea jurământului în noiembrie de către fostul preşedinte Saleh şi aliaţii săi din cadrul miliţiei şiite.
În acest climat de criză generală, un alt focar de tensiune ar putea provoca un nou val de violenţe.
Joi, trei bărbaţi înarmaţi aparţinând unor triburi sunnite din provincia Marib, la est de Sanaa, au fost ucişi într-o ambuscadă organizată de miliţii şiite, care au pierdut şase persoane, potrivit unui nou bilanţ furnizat de o sursă tribală.
Şeful miliţiei şiite, Abdel Malek al-Houthi, a ameninţat la 4 ianuarie că va prelua controlul acestei provincii bogate în petrol şi gaz natural, pe care miliţia o râvneşte de când a intrat în capitală, în septembrie.
Dar triburile sunnite din această regiune, unde s-a implantat şi Al-Qaida, nu au încetat să afirme că se vor opune prin forţă, iar alte triburi sunnite din restul ţării au trimis întăriri la Marib.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe