Yoav Gallant afirmă că este posibil un armistiţiu temporar cu Hamas. Obiectivele Israelului, „inclusiv distrugerea Hamas”, rămân în vigoare

  • Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a afirmat că există posibilitatea de a se ajunge la un acord temporar de încetare a focului cu Hamas.
  • Totuşi, un astfel de pas nu înseamnă şi o încheiere a ostilităţilor în regiune.
Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Yoav Gallant afirmă că este posibil un armistiţiu temporar cu Hamas. Obiectivele Israelului, „inclusiv distrugerea Hamas”, rămân în vigoare

Yoav Gallant afirmă că este posibil un armistiţiu temporar cu Hamas. Pasul nu presupune şi încheierea definitivă a ostilităţilor

Yoav Gallant a declarat că sunt întrunite condiţiile pentru o pauză de cel puţin şase săptămâni în lupte, care ar include eliberarea multora dintre ostaticii deţinuţi în Gaza, scrie Associated Press. Cu toate acestea, el nu s-a angajat la o încetare permanentă a luptelor, aşa cum a cerut Hamas, ridicând întrebări cu privire la fezabilitatea unui acord.

„Israelul ar trebui să ajungă la un acord care să producă o pauză de şase săptămâni şi să aducă înapoi ostaticii”, a spus el. După această perioadă, „ne păstrăm dreptul de a opera şi de a ne atinge obiectivele - inclusiv distrugerea Hamas”, a completat Gallant.

Gallant a declarat că preferă o înţelegere, dar că Israelul este pregătit pentru toate scenariile. „Suntem capabili să ne apărăm şi putem, de asemenea, să ripostăm dacă este necesar”, a spus el, potrivit sursei citate.

SUA, împreună cu mediatorii Egipt şi Qatar, încearcă de luni de zile să ajungă la un acord de încetare a ostilităţilor în Gaza şi de încheiere a războiului dintre Israel şi Hamas, însă negocierile se află în impas.

Hamas doreşte încheierea războiului şi retragerea completă a tuturor trupelor israeliene din Fâşia Gaza. Pe de altă parte, Israelul a promis răzbunare împotriva Hamas pentru consecinţele atacului din 7 octombrie.

Propunerea de încetare a focului, venită din partea SUA, presupune un plan în trei etape. Prima fază a acordului ar dura şase săptămâni, acest termen putând fi prelungit pentru a se ajunge la un punct comun. În acest interval, Israel şi Hamas trebuie să negocieze o încetare permanentă a luptelor din Gaza.

Faza a doua a acordului ar implica predarea de către Hamas a tuturor ostaticilor rămaşi, iar Israelul şi-ar retrage toate forţele din Gaza.

Faza a treia, cea finală, ar implica „plan major de reconstrucţie” pentru Gaza.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici