Potrivit studiului organizaţiei TI, cu sediul la Berlin, Kosovo, Camerun şi Albania sunt cel mai corupte ţări, în jur de trei sferturi dintre repondenţi susţinând că au dat mită în ultimele 12 luni.
"Cetăţenii au declarat că orice contact cu poliţia implică problema luării de mită", susţine TI în Barometrul Global al Corupţiei pentru 2007, în care au fost chestionate 63.000 de persoane din 60 de ţări.
În timp ce poliţiştii sunt consideraţi funcţionarii care iau cel mai des mită în majoritatea regiunilor, europenii declară că cel mai mult au dat mită angajaţilor din sistemul medical.
Aproximativ cinci procente din respondenţii din Uniunea Europeană, Islanda, Norvegia şi Elveţia, la care barometrul face referire ca "EU+", spun că au dat mită pentru servicii medicale în ultimul an, mai mult decât pentru orice alt serviciu.
Potrivit raportului, cei care dau cel mai des mită sunt persoanele din păturile sărace ale societăţii.
"Extorcarea afectează gospodăriile cu venit minim şi cu taxe regresive, sărăcind resursele gospodăriei", arată raportul TI, adăugând că tendinţa este identică atât în cazul ţărilor bogate, cât şi al ţărilor sărace.
În timp ce Africa a fost percepută ca regiunea cel mai afectată de corupţie, mai ales în cazul poliţiei şi sistemului de învăţământ, africanii sunt cei mai optimişti în privinţa eficienţei măsurilor anticorupţie.
"În medie, toate regiunile, cu excepţia Africii, sunt sceptice în privinţa eficienţei acţiunilor Guvernului împotriva corupţiei", mai indică raportul. "În Africa totuşi, Ghana şi Nigeria sunt foarte optimiste", potrivit barometrului.
Pe de altă parte, cetăţenii nord-americani şi cei din zona "UE+" sunt pesimişti în legătură cu eforturile guvernelor de a combate corupţia, deşi ei înşişi nu plătesc mită.
"Acest lucru sugerează faptul că acei cetăţeni sunt preocupaţi de problemele de mare corupţie", mai scrie în raport.
Partidele politice au fost percepute drept "corupte" şi "extrem de corupte" în întreaga lume, de către 70 la sută din repondenţi, iar percepţia acestora privind combaterea corupţiei pe viitor este negativă.
Peste jumătate dintre persoanele chestionate consideră că fenomenul corupţiei va căpăta amploare, în timp ce, potrivit unui studiu din 2003, 43 de procente dintre repondenţi erau de părere că acesta va spori.