- Home
- Externe
- BANDA ACEH , (26.12.2014, 11:29)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zece ani de la TSUNAMIUL devastator din Asia. Ceremonii de comemorare a victimelor au loc vineri. CUM ARATĂ astăzi locurile distruse de cutremurul de 9,3 grade - FOTO
Rugăciuni şi vizite solemne la gropile comune din Asia au marcat vineri începutul ceremoniilor de comemorare la împlinirea a zece ani de la tsunamiul din 26 decembrie 2004, care s-a soldat cu peste 220.000 de morţi şi dispăruţi şi a afectat 14 ţări din zona Oceanului Indian, relatează AFP.
Urmărește
1351 afișări
ZECE ANI de la tsunamiul devastator din Asia - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
La 26 decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea 9,3 - cel mai mare din lume după 1960 - s-a produs în largul insulei indoneziene Sumatra, provocând valuri devastatoare pe coastele unor ţări din Asia ca Sri Lanka şi Thailanda şi până în Africa.
Printre victime se aflau mii de turişti străini care profitau de sărbătorile de iarnă pentru a-şi petrece vacanţele pe plaje idilice din regiune.
Vineri, mai mulţi bărbaţi şi femei au intonat imnul naţional al Indoneziei, marcând debutul ceremoniilor într-un parc de 20 de hectare din Banda Aceh, oraşul cel mai apropiat de epicentrul seismului aflat la originea uneia dintre cele mai grave calamităţi din vremurile moderne.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Rugăciuni au fost spuse în moscheile din provincia Aceh, iar mai multe persoane au vizitat gropile comune unde se află multe dintre cele 170.000 de victime înregistrate în Indonezia, ţara cea mai afectată de dramă.
"Ne-am adunat astăzi aici pentru a ne aminti catastrofa istorică din 26 decembrie", a declarat guvernatorul provinciei Aceh, Zaini Abdullah, în faţa a mii de persoane, printre care zeci de personalităţi străine.
"Dezastrul a fost de asemenea un semnal că trebuie să fim atenţi la mediu, să continuăm să fim vigilenţi şi să înţelegem cum să gestionăm catastrofele", a adăugat el, salutând ajutorul important acordat de donatori din Indonezia şi din străinătate după tsunami.
În sudul Thailandei, ţară în care jumătate dintre cele 5.300 de victime erau turişti străini, câteva persoane aflate în vacanţă s-au adunat într-un parc comemorativ din satul Ban Nam Khem.
"Toată lumea cunoştea pe cineva care a fost afectat de tsunami, la fel şi eu, aşa că vrem să ne exprimăm omagiul", a declarat Agnès Moberg, o tânără de 18 ani originară din Suedia, ţară care a pierdut 500 de cetăţeni în catastrofă şi care urmează să-şi omagieze victimele în cursul zilei.
Somjai Somboon, în vârstă de 40 de ani, a declarat că încă încearcă să îşi revină după moartea celor doi fii ai săi, care au fost luaţi din casă de valurile gigantice care au atins Thailanda.
În Sri Lanka, ţară care a pierdut 31.000 de cetăţeni, pregătirile erau în curs pentru o ceremonie care se va desfăşura în locul în care un tren a fost luat de valuri gigantice, omorând 1.500 de pasageri.
Cu puţin înainte de ceremonie, un agent al căilor ferate, supravieţuitor al dramei, a subliniat lipsa cunoştinţelor despre tsunamiuri de la acea vreme, într-o regiune care nu se mai confruntase niciodată cu un asemenea fenomen.
"Am fi avut aproximativ un sfert de oră pentru a muta pasagerii într-un loc sigur. Am fi putut să o facem, am fi avut timp, dar nu şi cunoştinţele necesare" pentru a ne proteja de un tsunami, a explicat agentul, Wanigaratne Karunatilleke, în vârstă de 58 de ani.
Pentru a acoperi această lacună, un sistem de alertă pentru tsunami a fost creat în 2011, în timp ce alte ţări au investit mult pentru a pregăti populaţia în vederea unei eventuale catastrofe.
Însă experţii avertizează să nu fie redusă vigilenţa populaţiei vulnerabile în faţa catastrofelor naturale, în pofida implementării acestor sisteme de alertă.
ÎNAINTE ŞI DUPĂ - Cum arată locuri din Asia la 10 ani după tsunamiul devastator
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe