Prima pagină » Știri externe » Zece cetățeni britanici sunt anchetați pentru crime de război în Gaza

Zece cetățeni britanici sunt anchetați pentru crime de război în Gaza

Marea Britanie va judeca zece cetățeni britanici, care au luptat în forțele de apărare israeliene, pentru crime de război și crime împotriva umanității. O parte din dovezile care-i acuză sunt informații publice, fiind postate pe Facebook și X chiar de către cei care au comis crimele, potrivit precizărilor Centrului palestinian pentru drepturile omului, preluat miercuri de Le Monde. Reprezentanții ONU au fost amenințați cu sancțiuni de către SUA dacă vor continua să strângă probe incriminatoare împotriva Israelului.
Zece cetățeni britanici sunt anchetați pentru crime de război în Gaza

În Marea Britanie, Public Interest Law Centre și Centrul palestinian pentru drepturile omului au depus o plângere împotriva a zece soldați din armata israeliană, cu cetățenie britanică, pe care-i acuză de crime de război și crime împotriva umanității. Cei zece suspecți sunt bărbați și femei cu grade de ofițeri și simpli soldați, care au servit în forțele terestre israeliene ca ingineri specialiști militari, tanchiști, parașutiști, în nordul Fâșiei Gaza, în sectorul Khan Younis și în orașul Gaza, scrie Le Monde.

Plângerea este susținută de mai multe mărturii referitoare la crime comise în Gaza. Una dintre acestea vorbește despre cadavre „împrăștiate pe sol, în mijlocul curții unui spital, unde multe trupuri erau îngropate într-o groapă comună”, iar o altă declarație redă cum „un buldozer „a zdrobit un cadavru”.

Israelul își îndeamnă soldații să posteze prudent pe rețelele sociale pentru a nu fi anchetați

Câțiva dintre cei zece cetățeni britanici anchetați au și cetățenie israeliană, alții doar britanică. Aceștia din urmă au folosit programul israelian Mahal, care le permite să servească în armata israeliană, chiar și fără să fie cetățeni ai Israelului.

Michael Mansfield, avocatul Public Interest Law Centre, consideră că „cetățenii britanici au obligația legală de a nu participa la crimele comise în Palestina”. Centrul palestinian pentru drepturile omului a comunicat că „sute de cetățeni britanici au participat la războiul din Gaza”, precizând că „acestea sunt informații publice, afișate pe Facebook și X, unde cei care postează sunt mândri de crimele pe care le-au comis și publică o parte din ele pe aceste rețele”.

În urma plângerilor depuse în mai multe țări din Europa împotriva soldaților israelieni de cetățenie europeană, Israelul și-a îndemnat soldații să fie prudenți cu postările pe rețelele sociale și le-a promis sprijinul statului israelian dacă vor fi implicați în procese.

SUA amenință ONU cu sancțiuni dacă va continua să strângă probe împotriva soldaților israelieni

Pentru a facilita astfel de anchete, în Regatul Unit și alte state, Consiliul Drepturilor Omului al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a încercat să creeze un „mecanism” de colectare a probelor, similar celor existente pentru Siria și Birmania, care sprijină dosarele pentru crime de război în fața oricărei jurisdicții. Însă ONU este frecvent amenințat cu sancțiuni din partea Washingtonului pentru a descuraja strângerea de probe ce inscriminează Israelul.

La finalul lunii martie, oficiali ai Senatului american și Camerei Reprezentanților l-au notificat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că „orice membru al Consiliului sau al unei entități ONU care susține în vreun fel un colectarea unor dovezi împotriva Israelului se expune la aceleași consecințe ca cele pe care le-a suferit Curtea Penală Internațională (CPI)”.

În trecut, SUA a amenințat cu sancțiuni CPI deoarece investiga posibile crime de război comise de cetățeni americani sau de cetățeni din țări aliate Statelor Unite, precum este și Israelul.