Zece mii de persoane protestează la Chişinău (Video)

Aproximativ 10.000 de persoane manifestau luni seara la Chişinău, pentru a denunţa "falsificarea" rezultatelor alegerilor legislative din Republica Moldova, câştigate de comunişti, potrivit AFP.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Zece mii de persoane protestează la Chişinău (Video)

Zece mii de persoane protestează la Chişinău

Circa două sute de tineri, cu panglici negre la braţ, au organizat luni un marş în centrul Chişinăului, în semn de "doliu pentru viitorul Republicii Moldova", apreciind că rezultatele alegerilor de duminică au fost fraudate, informează PRO TV Chişinău.

Manifestanţii, majoritatea studenţi la Universitatea de Stat, spun că au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de rezultatele alegerilor parlamentare, pe care le consideră falsificate. Acţiunea a fost supravegheată de poliţie.

"Am fost în faţa Parlamentului, Guvernului şi acum ne ducem spre primărie", au declarat protestatarii. "Nu se poate ca atâtea persoane să fi votat cu comuniştii", au adăugat ei.

Tinerii spun că ideea unui marş de doliu a apărut spontan. "Nu suntem organizaţi de partide, noi suntem doar spiritul tinerilor care nu mai pot răbda", au mai spus aceştia.

"Din nemulţumirea mai multor studenţi am hotărât să mergem în piaţă cu un marş de protest", au precizat ei.

Şi, pentru că nu aveau o autorizaţie, protestarii s-au îndreptat spre primărie pentru a o cere. Spre final, aceştia au primit două autorizaţii, pentru luni şi marţi.

În timpul marşului, tinerilor li s-au alăturat şi alte persoane. "Am venit să-i susţin pe tineri, să-i dăm jos, să facem ordine", a declarat un participant. Protestul a continuat în faţa Arcului de Triumf, unde s-a intonat imnul României.

Ulterior, în centrul Chişinăului s-au adunat câteva mii de persoane. Bulevardul Ştefan cel Mare a fost blocat. Cei adunaţi au venit să protesteze faţă de rezultatele scrutinului. Protestatarii scandează "Libertate", "Demisia", "Jos comuniştii". La manifestaţie au fost văzuţi şi reprezentanţii unor partide politice.

Oamenii au început să se adune în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare în jurul orei 18.00 şi, în mai puţin de o oră, numărul manifestanţilor a crescut de la câteva sute, la câteva mii. De la monument ei au pornit spre Preşedinţie, blocând bulevardul.

Deocamdată nu se ştie cu certitudine dacă protestatarii au fost organizaţi de cineva, sau este o acţiune spontană. În cursul dimineţii, însă, pe Internet circula un mesaj care îndemna tinerii să vină seara cu câte o lumânare aprinsă în centrul capitalei ca să marcheze aşa numita "Zi de doliu naţional".

Video Stirileprotv.ro

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici