Tânăra, în vârstă de 15 ani pe atunci, a fost împuşcată în cap, în 2012, în timp ce se întorcea de la şcoală împreună cu două colege, în oraşul Mingora din districtul Swat (nord-vest).
Armata a anunţat în septembrie 2014 că a arestat zece militanţi în legătură cu atacul.
Acuzaţii au fost judecaţi de către un tribunal antiterorist din Swat. Ei au mărturisit că au plănuit şi comis atacul în numele liderului taliban fugar Maulana Fazlullah, a declarat un oficial de la tribunal pentru DPA.
„Tribunalul i-a găsit vinovaţi de comiterea atacului şi de plănuirea uciderii ei şi i-a condamnat la închisoare pe viaţă”, a declarat acest oficial care a solicitat protecţia anonimatului.
În Pakistan, condamnare pe viaţă înseană 25 de ani de închisoare, a declarat pentru DPA avocatul Shahbaz Rajput.
„Condamnaţii pot face apel împotriva sentinţei la o curte superioară”, a spus el.
Malala, în vârstă de 17 ani în prezent, a supravieţuit după ce a fost împuşcată în cap şi s-a mutat în Marea Britanie, iar în 2014 a devenit cea mai tânără laureată a Nobelului pentru Pace.
Ea s-a făcut cunoscută la vârsta de 11 ani, după ce a scris un jurnal pentru BBC, în urdu, sub pseudonimul Gul Makai, eroina unei poveşti în limba paştu.
Ea a documentat astfel viaţa strict reglementată de shiaria, inclusiv interzicerea accesului fetelor la educaţie, impuse de către talibani, care au deţinut controlul asupra Swatului în perioada 2007-2009.
Rebelii au pierdut controlul asupra districtului după ce au fost înfrânţi de forţele armate, iar liderul lor, Maulana Fazlullah, a reuşit să fugă în Afganistan.
Potrivit unui oficial din cadrul poliţiei, Fazlulllah este dat în căutare în cazul atacului comis asupra Malalei, alături de alt militant, Ataullah Khan, despre care se crede că se ascunde tot în Afganistan.